Calendar

Film: Märkt för mord

Lönnmördaren Goro förälskar sig i sin uppdragsgivare och jagas av en mystisk, tillika psykotisk, kollega när han misslyckas med sitt uppdrag.

Bio Victor

May 3 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Goro är Japans tredje högst rankade lönnmördare. Han anlitas av den mystiske och vackra Misako för att mörda en utlänning, men när en fjäril landar på hans pistol i det avgörande ögonblicket misslyckas han med uppdraget. Snart finner han sig jagad av Japans högst rankade lönnmördare.

Efter många år som anställd regissör på bolaget Nikkatsu fick Seijun Suzuki hoppa in och ta över arbetet med Märkt för mord, då det fanns missnöje med manusets utveckling. Suzuki hade i över ett decennium regisserat två-tre filmer per år åt bolaget – primärt lågbudgetfilmer i gangstermiljö. Till en början hade han varit en snabb och pålitlig regissör, men efter Tatuerad hämnare (1965) oroade sig studiocheferna över hans utveckling. De alltmer konstnärliga och avantgardistiska ambitionerna var inte i linje med bolagets vision. Hans budgetar minskades och han hotades med sparken om han inte började leverera det som beställts.

Men när han slängdes in i arbetet med Märkt för mord hade han inga planer på att leverera. Det enkla men något förvirrande manuset förvandlades till en än mer förvirrande film. Märkt för mord blev ett våldsamt visuellt fyrverkeri där logiken ger vika för underhållning och coolhet.

Filmen floppade rejält, Suzuki fick sparken och hans tidigare filmer togs ur distribution. Trots att han vann en rättslig process mot Nikkatsu svartlistades han av de japanska filmbolagen, vilket ledde till en tioårig branschfrånvaro. Han fortsatte hitta nya beundrare bland studenter och cinefiler i Japan, men det dröjde till mitten av 1980-talet innan hans filmer på allvar fann en publik i väst. Det var då japanska lågbudgetfilmer började släppas på VHS och kunde omfamnas av filmare som Jim Jarmusch och Quentin Tarantino.

2001 gjorde han en fristående uppföljare, Pistol Opera. Filmen producerades av Nikkatsu som efter ledningsbyte inte bara välkomnade tillbaka Suzuki, utan lyfte fram honom som bolagets främsta regissör genom tiderna.

Filmfakta

Originaltitel: Koroshi no rakuin
Regi: Seijun Suzuki
Medverkande: Jo Shishido, Koji Nanbara, Annu Mari
År: 1967
Land: Japan
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 31 min
Dialogspråk: Japanska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events