Calendar

Film: Manxmannen

Barndomsvänner på isolerade ön Isle of Man tar olika vägar i livet, men förälskar sig i samma kvinna.

Bio Victor

April 23 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Barndomsvänner på isolerade ön Isle of Man tar olika vägar i livet, men förälskar sig i samma kvinna. Hitchcocks sista riktiga stumfilm hyllades av samtidens kritiker och franska nya vågens regissörer, men publiken svek då ljudfilmen hade hunnit slå igenom vid filmens premiär.

Den fattiga fiskaren Pete och den framgångsrika advokaten Philip växte upp tillsammans. Trots alla skillnader mellan dem som vuxna fortsätter de att vara vänner. Både är också förälskade i samma kvinna, Kate. Pete är den som tar det stora steget att fråga om Kates hand, men Kates stränga far vägrar godkänna ett äktenskap mellan sin dotter och en fattig fiskare. Pete reser i väg till Afrika för att göra sig en förmögenhet och Kate lovar att vänta, men under frånvaron växer känslorna mellan henne och Philip.

Alfred Hitchcocks sista stumfilm var en riktig melodram. Han hade utforskat genren tidigare i Cirkusboxaren (1927) med goda resultat och skulle komma att göra fler – som Under Capricorn (1949) – men kände sig inte bekväm med Manxmannen. Han skulle senare beskriva den som en ren beställningsfilm.

Manxmannen är baserad på en roman med samma namn från 1894, skriven av Hall Caine som under slutet av 1800-talet var en av Storbritannien allra mest kända författare och kritiker. Hans verk filmatiserades flitigt under 1910- och 20-talet, bland annat en tidigare version av Manxmannen från 1916 – en film som i dag anses vara förlorad.

Caine var bosatt på Isle of Man, en ö belägen mellan Storbritannien och Irland. Flera av hans verk utspelas på ön – i mångt och mycket hade han åsikter om det mesta som skedde på ön och hur ön skildrades. Hitchcock påbörjade inspelningen av filmen där, men drabbade omedelbart samman med Caine som inte kunde hålla fingrarna borta från manuset. Inspelningarna flyttades därför till fastlandet.

Även om Hitchcock var missnöjd var andra betydligt mer imponerade. Filmen togs emot väl av kritikerna och senare har regissörer som Éric Rohmer och Claude Chabrol lyft fram den som en av hans främsta filmer. Publiken svek dock. De hade fått upp smaken för ljudfilmen som just slagit igenom.

Visningen ackompanjeras på piano av Matti Bye.

Filmfakta

Originaltitel: The Manxman
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Carl Brisson, Malcolm Keen, Anny Ondra
År: 1929
Land: Storbritannien
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 40 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Engelska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events