Calendar

Film: Lidelse

Fragmentariska återblickar där filmstjärna efter ett självmordsförsök minns sin väg mot framgången – från skandalen som tvingade henne bort från skolan, till det krossade hjärtat som ledde till sjukhussängen.

Bio Victor

February 16 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Framme i Paris började den franskspråkiga Ophüls omedelbart att göra film. Först blev det en franskspråkig version av Din för evigt (Une histoire d’amour) och, senare samma år, den nu förlorade filmen En natt vid Rivieran (1933). Max Ophüls enda italienska film är en oförtjänt bortglömd och extravagant studie i den slump som styr våra liv.

Snabbt blev det dock svårare att hitta jobb och när en förläggare ville producera en film av Salvator Gottas senaste bok kunde Ophüls inte tacka nej. Det var ett storslaget projekt, den nyblivna producenten arrangerade en tävling för att hitta Italiens vackraste kvinna till huvudrollen och efter att ha sett Din för evigt var han också övertygad om att han hade hittat Europas främsta regissör.

Den svulstiga historien, om en ung flicka som förvrider huvudet på sina lärare och senare alla andra män hon träffar, blir en stor filmstjärna fram till ett karriärfall orsakat av otur eller svekfulla handlingar, passade inte riktigt regissören. Resultatet blev en mycket ovanlig Ophüls-film – direkt i sitt tilltal och betydligt stökigare än vanligt, men förstås med den rytm och det handlag som man kan förvänta sig.

Filmfakta

Originaltitel: La signora di tutti
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Isa Miranda, Memo Benassi, Tatyana Pavlova
År: 1934
Land: Italien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 37 min
Dialogspråk: Italienska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events