Calendar

Film: Let the Sunshine In

En kärlekskrank konstnärinna jagar kärleken, men för varje nitlott börjar hon förlora hoppet om att hitta mannen i sitt liv.

Bio Victor

February 26 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Det första samarbetet mellan Juliette Binoche och Claire Denis är ett dialogdrivet dejtingdrama med en rörande svärta som ljusas upp av snillrika repliker och lysande skådespeleri.

Något förvånande tar Claire Denis sig an innerstadens dejtingdjungel i dramakomedin Let the Sunshine In. Men det är knappast någon Sex and the City i Paris det rör sig om, vilket slås fast redan i den regissörstypiskt sensuella sexscen som inleder filmen.

Juliette Binoches rollfigur är heller ingen Carrie Bradshaw som besvarar sina egna retoriska frågor i en ständigt pågående inre monolog. I stället försöker filmens Isabelle, en frånskild enbarnsmamma i medelåldern, söka svar från omgivningen. Hon vill ha kärlek och bekräftelse, bli omhändertagen och respekterad. ”Jag är ju kär i dig. Så var lite rädd om mig”, säger hon till sin idiot till bankirpojkvän, som senare gör klart för henne att han vägrar lämna sin fru. ”Du är förtrollande, men min fru är fantastisk.”

Förtrollande, ja. Det lyser om Binoche. En sol som aldrig låter svärtan ta över, eller för den delen överglänsa de spirituella motspelare som dyker upp under hennes sorglustiga kärleksjakt. Mer än intrigen är det spelet och dialogen man engagerar sig i, när Isabelle försöker navigera ett socialt spel som hon egentligen varken har tid eller lust med längre.

Fotografen Agnès Godard drar nytta av mjuk ljussättning som får bilderna att utstråla ett morgondisigt skimmer. Estetiken framstår nästan som ironisk i en film vars huvudperson tycks vilja leva i en het Harlequin-roman. Nästan lika ironiskt, eller snarare tragikomiskt, blir det när Isabelle i ännu ett blixtförälskat ögonblick börjar dansa med en främling till Etta James röst: ”At last, my love has come along, my lonely days are over…”.

Förlagan till filmen är varken en kioskromans eller R&B-klassiker, utan skriven av självaste Roland Barthes. Åtminstone var det så en producent först sålde in projektet till Denis: en adaption av Kärlekens samtal, en samling filosofiska betraktelser över kärlekens många uttryck. ”Men nej, så vitt jag vet finns inte ett enda fragment av Roland Barthes i filmen”, avfärdade Denis själv det hela i en intervju i livsstilsmagasinet GQ.

Filmfakta

Originaltitel: Un beau soleil intérieur
Regi: Claire Denis
Medverkande: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Nicolas Duvauchelle, Gérard Depardieu
År: 2017
Land: Frankrike, Belgien
Format: DCP
Längd: 1 tim 34 min
Dialogspråk: Franska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events