Calendar

Film: Kvinnan Eva

Slug guldgräverska försöker förföra försynt son till bryggerimagnat ombord oceanångare på väg till USA.

Bio Victor

January 25 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Den försynta Charles är på väg hem från Amazonas där han studerat exotiska ormar under ett år. Ombord en oceanångare tävlar de unga kvinnorna om hans uppmärksamhet, då han tack vare sin fars bryggeriimperium är ett sannerligen gott parti. Den som vinner Charles uppmärksamheten är bedragerskan och guldgräverskan Jean, även hon på väg tillbaka till USA i sällskap med sin kompanjon/pappa. Med regi, manus och skådespelare i toppklass är Preston Sturges klassiska screwballkomedi ett av de främsta exemplen på den amerikanska drömfabrikens hantverksskicklighet.

Kvinnan Eva slutar precis som man förväntar sig, som det så ofta gör i romantiska komedier från Hollywood. Men likväl har den ända sedan den gjordes ansett som en höjdpunkt i Hollywoods historia. En kvick, rolig och underfundig film som utnyttjar hela drömfabrikens talangpool.

Filmen är löst baserad på en novell av Monckton Hoffe, som så småningom även Oscarnominerades i kategorin Bästa berättelse (föregångare till Bästa originalmanus). Det var däremot filmens regissör Preston Sturges som stod för själva adaptionen till filmmanus (som censuren hade en hel del åsikter om – bland annat för ”den definitiva antydan om en sexaffär mellan dina två huvudrollsinnehavare”). Filmstjärnorna Barbara Stanwyck och Henry Fonda spelar huvudrollerna. Framstående karaktärskådespelare som Charles Coburn och Eugene Pallette syns i biroller, liksom en lång skådespelare ur den birollsensemble som Sturges brukade använda i sina filmer.

Filmen är vald av Linn Lönroth, doktorand i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes avhandlingsprojekt är en historisk studie om birollsskådespelare i Hollywood under 1930- och 40-talet. Projektet undersöker bland annat skådespelarnas arbetssituation, på vilka sätt de marknadsfördes av sina filmbolag samt hur det växte fram en livlig kulturdebatt i USA kring deras insatser i filmen. Ett kapitel fokuserar dessutom på Preston Sturges återkommande birollssällskap: ”The Preston Sturges Stock Company”.

Linn Lönnroth, doktorand i filmvetenskap vid Stockholms universitet inleder visningen.

Filmfakta

Originaltitel: The Lady Eve
Regi: Preston Sturges
Medverkande: Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Charles Coburn
År: 1941
Land: USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 34 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events