Calendar

Film: I sista minuten

Även de som inte sett I sista minuten lär känna igen delar av den. Det kan handla om jaktscenen med flygplanet eller en Cary Grant som dinglar från Mount Rushmore, lika mycket som Saul Bass otroliga förtexter eller Grants utseende – en direkt inspiration till Don Draper i serien Mad Men.

Bio Victor

April 21 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Reklamchefen Roger O. Thornhill misstas för en amerikansk regeringsagent vid namn George Kaplan, i själva verket en påhittad figur för att förvirra ett spiongäng lett av Phillip Vandamm och hans älskarinna Eve Kendall. Kidnappad och felaktigt anklagad för mordet på en FN-diplomat flyr Thornhill genom USA för att försöka rentvå sitt namn.

Psycho (1960) må vara en av de mest inflytelserika skräckfilmerna genom tiderna och Studie i brott (1958) slog ut En sensation (1941), mer känd under sin originaltitel Citizen Kane, i den senaste Sight and Sound-listan över de bästa filmerna som någonsin gjorts – men dessa verk fångar bara vissa aspekter av Hitchcocks tekniska stil och teman. I sista minuten omfamnar fler teman och aspekter i vad som är den ultimata suspensefilmen: en felaktig utpekad hjälte, en kontrollerande mamma, spionage, intresset för blonda kvinnoroller.

Rollen skulle ha gått till James Stewart, men privata problem – men kanske också det faktum att Studie i brott ansågs vara en ekonomisk besvikelse – gjorde att rollen erbjöds Cary Grant. Han gör rollen med en enorm lätthet, likaså hans motspelare James Mason, Eva Marie Saint och Martin Landau. Filmen är en uppvisning i mästerligt koreograferad och rappt berättad spionhistoria i många olika miljöer, inte olikt filmerna om en viss agent 007 som skulle komma några år senare.

Det viktigaste är kanske ändå att I sista minuten visar Hitchcocks filmiska konstnärskap från två olika sidor. Mest framträdande är den underhållande sidan med eleganta scenlösningar, en coolhet och snygga spionäventyr. Den andra sidan som förekommer är den där han dissekerar och analyserar människans mörka sidor.

I en handling som inte lite påminner om en kafkansk absurditet får vi också följa Thornhills resa från självisk apati till engagemang, från den mondäna livets ytlighet till den existentiella förändringen som traumat leder fram till.

Filmfakta

Originaltitel: North by Northwest
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau
År: 1959
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 2 tim 16 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events