Calendar

Film: Huset på Chelouchegatan

Sami, den äldsta sonen i en nyinflyttad familj i Tel Aviv, försöker manövrera sig fram i ett nytt land, släkten, våldet och vuxenlivet.

Bio Victor

May 8 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

1946 lämnar en familj sefardiska judar Egypten för att bosätta sig i Tel Aviv. Den ensamstående mamman Clara (spelad av Gila Almagor, den israeliska filmens drottning) försöker med järnhand hålla ihop familjen, lära ungarna vett och undvika de manliga grannarnas tafsande händer. Familjens äldsta son, 15-åriga Sami, är på väg in i vuxenvärlden. Han träffar en tio år äldre bibliotekarie som förför honom, engagerar sig i en paramilitär sionistisk organisation och skaffar sig jobb som mekaniker. Han för en kamp för att frigöra sig från familjen och traditionerna med kampen för en judisk stat som fond.

Regissören Moshé Mizrahi föddes själv i Egypten och flyttade till Brittiska Palestinamandatet 1946. Genom skildringen av Sami och hans familj skildrar Mizrahi även sin egen familjs historia som nyanlända i Tel Aviv och det kaos som omgärdade dem, med våldsamheter mellan lokalbefolkningen och de brittiska styrkorna och mellan judar och araber åren innan staten Israel utropades.

Huset på Chelouchegatan nominerades till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film och togs emot väl av kritiker (även om ögonbryn höjdes över den okritiska skildringen av förhållandet mellan den 15-årige Sami och den tio år äldre bibliotekarien Sonia). Mizrahi hade rönt en del uppmärksamhet med sin tidigare film Ani Ohev Otach Rosa (1972) och man såg potentialen hos en filmare som hade sina bästa verk framför sig.

När han några år senare regisserade Madame Rosa (1977), med Simone Signoret i huvudrollen som en förintelseöverlevare som livnär sig på prostitution, och den belönades med en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film (dock som Frankrikes bidrag och inte Israels) var ingen förvånad.

Filmfakta

Originaltitel: Ha-Bayit Berechov Chelouche
Regi: Moshé Mizrahi
Medverkande: Ofer Shalhin, Gila Almagor, Shaike Ophir
År: 1973
Land: Israel
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 50 min
Dialogspråk: Hebreiska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events