Calendar

Film: High Life

I High Life blir utforskningen av ett svart hål och framtida energiresurser en otäck, erotisk och vacker färd där meningen med livet anas mot en fond av upplöst tid och rymd, berättad genom fragmentariska återblickar.

Bio Victor

March 1 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Som den enda överlevande i besättningen ses Monte, spelad av den tidigare Twilight-förknippade ungdomsidolen Robert Pattinson, utföra reparationer på ett rymdskepp som driver omkring i tomma intet. Plötsligt hörs bebisläten från hjälmradion. Den ensamme besättningsmedlemmen är alltså även ensamstående far, på ett skepp vars förflutna berättas i återblickar.

Förr utgjordes besättningen av unga män och kvinnor som bytt sina dödsstraff på jorden mot att bli labbråttor i rymden. Ungdomarna är som unga oftast är: bråkiga och brunstiga. Alla utom Pattinsons rollfigur Monte, en tystlåten figur som i återblickarna lever i celibat.

Juliette Binoche är skeppets gåtfulla forskare. Uppdraget är att utvinna energi från ett svart hål, men dr Dibs är upptagen med försök att skapa bebisar via konstgjord befruktning. Sex är förbjudet och i stället hänvisas alla till ett bås, kallat ”knullådan”, där onani tillåts. Något som dr Dibs tar till nya höjder i en scen som liknar en futuristisk svartkonstritual.

Dialogen är sparsmakad. De få replikerna sägs på engelska (High Life är Denis första helt engelskspråkiga film), med tyngd på amerikansk accent. Ett medvetet val, menar Denis, som i en intervju på filmsajten RogerEbert.com berättar att hon vill leda publikens tankar till ”ett land där dödsstraffet fortfarande existerar – som i vissa stater i USA”.

Med skarp ljussättning, ibland närmast sepiatonad, kontrasteras kylig minimalism mot organiska inslag. I stället för ännu en historia om att hitta liv i rymden handlar High Life om att skapa liv i rymden.

I en intervju i GQ erkänner Pattinson och Denis att de inte riktigt vet vad filmen handlar om. ”Men jag menar, jag är inte intresserad av att förstå, ärligt talat”, säger Denis. Hon ville bara ha något att må bra av. Så vad i denna film lyckas med det? ”Att ha den här killen ensam, så långt borta från solsystemet, med bebisen och att vara vid liv och nödvändigheten i att hålla sig vid liv för henne. Allt detta låg mig varmt om hjärtat.”

Filmfakta

Originaltitel: High Life
Regi: Claire Denis
Medverkande: Robert Pattinson , Juliette Binoche, Mia Goth, André Benjamin
År: 2018
Land: Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Polen, USA,
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 53 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events