Calendar

Film: Härifrån till Flåklypa

den fjärde filmen om Solan, Ludvig och Reodor slår Solan vad med mejerichefen Orvar O. Kläppskog – med en oroväckande hög insats om att de kommer att vinna det traditionsenliga Ostloppet.

Bio Victor

March 27 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Kaxiga skatan Solan utmanas av grannbyn att tävla i det anrika Ostloppet. Nu ska det avgöras vilken bygd som är bäst – Flåklypa eller Slidre? Segervissa Solan slår vad med mejerichefen Orvar O. Kläppskog, men insatsen är stor: Solan satsar både sin vän Reodors Felgens uppfinnarverkstad och huset de alla bor i. Han övertalar Reodor och ängslige mullvaden Ludvig att delta i tävlingen där det gäller att på kortast tid och utan motorkraft förflytta en ost från en ort till en annan. Det som från början för Solan såg ut att bli en enkel match visar sig plötsligt betydligt svårare när Kläppskog får med sig rolighetsministern Olram Slopen från Göteborg och gorillan Emanuel Desperado (som var med redan i Flåklypa Grand Prix från 1975) i sitt lag. Kanske har han trots allt tagit ut segern i förskott och nu står alltför mycket på spel.

Härifrån till Flåklypa är den fjärde filmen i serien om invånarna i den lilla byn Flåklypa som bygger på illustratören och författaren Kjell Aukrusts omtyckta barnboksfigurer. De var också inspirationen till Ivo Caprinos klassiker Flåklypa Grand Prix, som med sina fem miljoner besökare är den mest sedda norska biofilmen någonsin. Härifrån till Flåklypa, som precis som originalet är gjord med dockor i animationstekniken stop motion, är regisserad av Rasmus A. Sivertsen som också gjorde Solan och Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) och efterföljande Månsken i Flåklypa (2018).

Filmen fick vid den svenska premiären blandade recensioner. Bland annat kommenterade TT dess brist på kvinnliga rollfigurer: ”Flåklypas brist på driftiga kvinnokaraktärer borde hota dess blotta existens vid det här laget. En sådan detalj, tillsammans med den tempofattiga handlingen och en överdrivet tjattrig dialog är bara några detaljer som får ’Härifrån till Flåklypa’ att kännas old school, på ett dåligt sätt.”

Filmfakta

Originaltitel: Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Medverkande: Charlotte Ardai Jennefors, Sten Ljunggren, Claes Månsson, Frej Lindqvist (röster)
År: 2016
Land: Norge
Format: DCP
Längd: 1 tim 18 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Barntillåten

More events