Calendar

Film: Grisjakten

Fantasilösa Lennart Siljeberg är en byråkrat som har fått i uppgift att utrota alla grisar på Gotland och Hans Alfredson firades för denna rolltolkning i Jonas Cornells skrämmande filmatisering av P.C. Jersilds allegoriska roman.

Bio Victor

March 27 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Den här filmen visar ett statligt verk i aktion. Lennart Siljeberg är byråkrat. Byråkratin behöver människor som Siljeberg, människor som utför sin uppgift utan att ifrågasätta och utan fantasi.”

Välvilliga byråkraten Lennart Siljeberg jobbar vid SBI, Statens boskapsinspektion. Han har fått uppdraget att avsvinisera Sverige, med start på Gotland som är ”lagom stort och praktiskt taget platt och avfolkat”. Genom en avrättningsanläggning i Roma ska landskapets alla grisar utrotas. I vattnet, utanför stränderna, placeras taggtråd för att förhindra smitning. Siljeberg tar sig an uppgiften utan att någonsin ifrågasätta myndighetens motiv.

Grisjakten bygger på P.C. Jersilds roman med samma namn och för manuset stod Jersild själv tillsammans med Jonas Cornell och fotografen Lars Svanberg. Boken från 1968 är en satirisk allegori över människans skrämmande förmåga att ställa sig i ledet, inte ifrågasätta överheten och att på så sätt utföra monstruösa ohyggligheter. Tankarna förs till nazismens illdåd. Folkkära Hans Alfredsons mustaschlösa rolltolkning av den ytterst osympatiska Siljeberg hyllades i pressen, däribland Dagens Nyheter:

”Siljeberg ses här helt utifrån och porträtteras av Hans Alfredson med en mycket ovanlig slätstrukenhet i uppsynen, en precist fångad aura av farlig fåraktighet som gör kontrasten till det han håller på med så skrämmande. Draget av rödblommig idyll över en avhumanisering inbyggd i strukturen. Det tål verkligen att ses.” (1)

Själv sade Alfredson i en intervju i Expressen att han trots allt ville ge rollfiguren vissa sympatiska drag. ”Det skulle vara enkelt, men fegt att göra honom helt osympatisk. Viljan att lyda finns hos varje människa. Siljeberg är så vanlig.”

Som förfilm visas A Brief Survey of Film in Sweden, Presented to Gimbels’ Visitors by Gimbels and SFI, en engelskspråkig infotainment om Filmhuset och svensk film som producerades av Svenska Filminstitutet för att visas på den amerikanska varuhuskedjan Gimbels i samband med en svensk temavecka.

(1) Mauritz Edström, i Dagens Nyheter (1970).

Förfilm:
A Brief Survey of Film in Sweden, Presented to Gimbels’ Visitors by Gimbels and SFI.
Regi: Jonas Cornell, 1971, Sverige, 9 min, engelska, fil, bildformat: 1.66:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Filmfakta

Originaltitel: Grisjakten
Regi: Jonas Cornell
Medverkande: Hans Alfredson, Keve Hjelm, Ann-Marie Gyllenspetz, Ingvar Kjellson
År: 1970
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 34 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events