Calendar

Film: Gränsfolken

Ett rafflande drama, löst baserat på en roman av Émile Zola, där två bröder strider på var sin sida i ett krig efter att kärleken till samma kvinna fått dem att skiljas åt.

Bio Victor

February 9 2022 18.00

Bröderna Ivan och Gregori bor vid gränsen mellan två fiendeländer. Båda bröderna älskar Katjuscha, en bonddotter från andra sidan gränsen, vilket skapar osämja dem emellan. När kriget närmar sig gifter sig Gregori med Katjuscha till broderns och faderns förtret, varpå de säger upp kontakten med honom. Det unga paret bosätter sig på hennes sida av gränsen för att få vara i fred. Kriget kommer, Ivan ger sig ut i strid och fadern försöker väcka Gregoris fosterlandskärlek, men han vägrar kriga för sitt tidigare hemland och bröderna finner sig på var sin sida av konflikten.

Mauritz Stiller är jämte Victor Sjöström den svenska guldålderns stora namn. Han föddes i Helsingfors i en rysk-judisk familj, kom till Sverige i unga år och började jobba inom teatern och senare filmen. Det är enkelt att föreställa sig de självbiografiska inslagen i en berättelse om att befinna sig på gränsen mellan länder, och de lojaliteter som avkrävs när man korsar dem. Kanske är det också talande att Stiller flyttade skådeplatsen för Émile Zolas roman La Débâcle (1892) till Östeuropa, efter att manusförfattaren först flyttat den från Pariskommunen till gränsen mellan Sverige och Norge.

Som förfilm visas ett fragment ur De landsflyktige, om ryska aristokrater i exil i Paris. Filmen beskrevs som ”Sveriges första internationella film”, ”höjdpunkten av Stillers regissörsarbete” och ”regitekniskt fulländat”. I dag anses den vara förlorad – det fyra minuter långa fragmentet i Svenska Filminstitutets arkiv är det enda kända överlevande materialet från filmen. Samma öde har drabbat de flesta av Stillers tidiga filmer. Av hans tjugo första filmer finns endast en bevarad, Gränsfolken – en film som ansågs förlorad fram till 2009, då man av en slump hittade en kopia i en polsk kyrka.

Text: Danial Brännström.

Bo Florin inleder visningen.
Visningen ackompanjeras på piano av Matti Bye.

Filmfakta

Originaltitel: Gränsfolken
Regi: Mauritz Stiller
Medverkande: Egil Eide, Richard Lund, Lilly Jacobsson, John Ekman
År: 1913
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 51 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Svenska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events