Calendar

Film: Från Mayerling till Sarajevo

Hänförande historiskt drama om livet vid det österrikisk-ungerska hovet. Från Mayerlingdramat till herrgårdar och slott i Max Ophüls sista europeiska film innan flykten till USA.

Bio Victor

March 19 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Efter det så kallade Mayerlingdramat, på sin tid en enorm internationell skandal där kronprinsen Rudolf av Österrike och hans 17-åriga älskarinna hittades döda i en jaktstuga i vad som verkade vara en självmordspakt, blev Franz Ferdinand nästa i tronföljden. Franz Ferdinand skapar själv stor skandal när han förälskar sig i ärkehertiginnan Isabellas hovdam, grevinnan Sophie von Chotek, i stället för ärkehertiginnans dotter.

Ophüls följer och skildrar det österrikisk-ungerska hovet med vällust: storslagenheten, lyxen, dekadensen och skandalerna fram till Franz och Sophies död i Sarajevo som leder till första världskriget och därmed slutet för kejsardömet. I det historiska dramat hittar Ophüls stoff att leka med. Allt är extravagans och allt måste skildras extravagant. Interiörerna, naturen, festerna och kläder är alla överdådiga och Ophüls lägger inga band på sin förkärlek till kameraåkningar när han skildrar överdådigheten. Kameran är överallt, upp för grandiosa trappor, dansande i stora salonger.

Historiska dramer var populära i Frankrike under 1930-talet och Ophüls, som hade en viss erfarenhet av genren, blev kontaktad för att göra någon form av uppföljare till (sin tidigare arbetsgivare) Anatole Litvaks Mayerlingdramat (1936).

Vid andra världskrigets utbrott blir Max Ophüls inkallad, då han 1938 – efter fem års i exil i Frankrike – blivit fransk medborgare. Han fick då pausa inspelningen av Från Mayerling till Sarajevo för att ta värvning. Kriget var inledningsvis händelselöst för Frankrike och Ophüls fick permission för att avsluta inspelningen och senare permission igen för att klippa filmen.

När Från Mayerling till Sarajevo hade premiär i maj 1940 hade dock Tyskland invaderat och filmen visades i tomma biografer. När Paris föll månaden efter hade Ophüls redan lämnat landet, först till Schweiz, sedan till Portugal och slutligen till USA, där han hoppades få hjälp av gamla vänner med att hitta jobb i Hollywood.

Filmfakta

Originaltitel: De Mayerling à Sarajevo
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Edwige Feuillère, John Lodge, Aimé Clariond
År: 1940
Land: Frankrike
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 35 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events