Calendar

Film: Fåglarna sjunga kl 1.45

I Fåglarna sjunga kl 1.45 bjuder Alfred Hitchcock på en av filmhistoriens kanske mest illustrativa lektioner i spänningsbygge enligt regissörens egen devis. I centrum för den lösa bearbetningen av Joseph Conrads roman Anarkisten står en kvinna vars make i hemlighet tillhör en terrororganisation.

Bio Victor

January 30 2022 18.30

Organised by Cinemateket

Tickets

Alfred Hitchcocks mest klassiska lektion i filmiskt spänningsbygge gav han under ett samtal med François Truffaut och involverar en hypotetisk bomb under ett bord. Regissören menade att faktisk spänning bara kan uppnås om publiken känner till bombens existens innan dess detonation – i annat fall uppnår scenariot inte mer än ett plötsligt överraskningsmoment. Det kanske mest illustrativa exemplet från Hitchcocks egen katalog återfinns i Fåglarna sjunga kl 1.45, när en pojke ovetande fraktar en bomb på en buss i centrala London.

Pojken på bussen, Stevie, är yngre bror till en kvinna som misstänker att hennes make, biografföreståndaren Verloc, döljer något för henne. Lika lite som hon vet vad Verloc döljer anar hon att den påflugna grönsakshandlaren som arbetar bredvid biografen är en av Scotland Yards män, utsänd för att spionera på maken som misstänks för terrorism. Däremot låter Hitchcock konsekvent publiken ligga steget före.

Filmfakta

Originaltitel: Sabotage
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Sylvia Sidney, Oskar Homolka, John Loder
År: 1936
Land: Storbritannien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 17 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år

More events