Calendar

Film: En kvinnas hemlighet

Ett melodramatiskt rättegångsdrama efter Robert Hichens roman. I handlingens centrum står Gregory Pecks försvarsadvokat som förförs av Alida Vallis mordanklagade änka.

February 15 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Alfred Hitchcocks och David O. Selznicks sjuåriga samarbete är lika omskrivet som det var konfliktladdat. En kreativ osämja som inleddes med Rebecca (1940), vilken erhöll en Oscar för bästa film, och avslutades med rättegångsdramat En kvinnas hemlighet till vilken huvudrollsinnehavaren Gregory Peck ska ha beskrivit Hitchcocks inställning som uttråkad.

Filmvetaren Leonard J. Leff har däremot beskrivit duons duster som ömsesidigt fördelaktiga. Selznicks kontrollbehov och fokus på karaktärsutveckling kompletterade Hitchcocks visuellt visionära ådra, och vice versa.

Till och med i En kvinnas hemlighet, som sett till regissörens och producentens gemensamma resumé blev något av en flopp, tycks de två dra nytta av varandra. Om än ofrivilligt. Hitchcock ska under inspelningen ha irriterats särskilt av de många omskrivningar Selznick påtvingade honom. Trots att manusarbetet i olika omfattningar och stadier involverat Alma Reville (Hitchcoks fru), James Birdie och Ben Hecht bar det i slutändan Selznicks namn.

Berättelsen om advokaten Anthony Keane (Peck) som faller för den mordanklagade Maddalena Paradine (Valli) bär sig också bäst som karaktärsstudie snarare än rättegångsprocedur. Visst lade både Hitchcock och Selznick stort krut på scenerna från rättssalen – regissören prövade en ny inspelningsteknik genom att simultant fixera fyra kameror på de principiella rollfigurerna, och producenten lade gastkramande summor på att i studio bygga en kopia av Londons Old Bailey.

Men det är snarare i de välskrivna birollerna som melodramen finner djup och nyans. Inte minst i Ann Todds porträtt av Keanes försummade hustru, Charles Laughtons patriarkala domare eller Louis Jourdans rakryggade betjänt, som också innehar en nyckelroll i gåtan om vem som mördade Maddalenas blinda make.

Filmfakta

Originaltitel: The Paradine Case
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Gregory Peck, Alida Valli, Ann Todd, Charles Laughton, Charles Coburn
År: 1947
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 54 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events