Calendar

Film: En kung i New York

Kung Shahdov han har flytt revolutionen i sitt hemland Estrovia och försöker rota sig i New York – en exiltillvaro som präglas av en oförmåga att anpassa sig till det amerikanska samhället. Charles Chaplins intertextuellt rika film gjordes under hans egen ovälkomna exil.

Bio Victor

April 3 2022 16.30

Organised by Cinemateket

Tickets

Kung Shahdov – en skugga av sitt forna jag – är utblottad efter att både hans landsmän och premiärminister tagit hans rikedomar, men inser snart att hans persona lockar diverse tv-bolag. Han medverkar i reklamfilmer för att finansiera sina levnadskostnader. När han träffar en pojke, vars föräldrar förföljs av House Committee on Un-American Activities (HCUA), tar han den hemlösa tonåringen under sin vinge.

Livet i USA är för Charles Chaplin, själv i ovälkommen exil under denna tid, ett enda stort satiriskt mål. Hollywoodspektakel, tv-reklam, kosmetisk kirurgi – ingen går säker. Framför allt är filmen, likt med många andra av Chaplins mer precisa verk, en studie i den politiska intoleransens offer.

Det ultimata offret i filmen är den lilla pojken Rupert Macabee, som spelas av Chaplins son Michael. Ruperts föräldrar anklagas för att vara kommunister och pojken övervakas av den ökända antikommunistiska kommittén HCUA, vars arbete gick ut på att kartlägga påstådd kommunistisk infiltration i amerikanska organisationer. HCUA var under en längre period intresserade av Chaplin och det sociala patos hans filmer uppvisade. Hans vägran att ansöka om amerikanskt medborgarskap väckte ytterligare misstankar och under en resa till Storbritannien förlängdes inte Chaplins arbetsvisum, vilket ledde till att han inte fick besöka USA på drygt tjugo år.

Filmen är något daterad, inte minst i frågor som rör Chaplins förhållanden till mycket yngre kvinnor – både i verkligheten och på den vita duken. Den är dock mer intertextuell än många andra Chaplin-filmer. Den vittnar om ett konstnärskap som vägrade anpassa sig efter politiska krav, men som aldrig bortsåg från individen bortom ismerna. Filmen kunde inte ses i USA på 16 år, vilket i sig kan ses som signifikativt för den politiska stämningen i landet, långt efter att McCarthyismens slut.

Text: Sanjin Pejkovic.

Filmfakta

Originaltitel: A King in New York
Regi: Charles Chaplin
Medverkande: Charles Chaplin, Michael Chaplin, Dawn Addams, Oliver Johnston
År: 1957
Land: UK
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 51 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events