Calendar

Film: En handfull paradis

En familj lämnar landsbygden för storstaden, men stöter på svårigheter som de inte räknat med. Utfrysta av samhället återskapar de sitt hem i en övergiven buss som blir deras paradis på jorden.

Bio Victor

February 26 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Kamil lämnar tillsammans med sin familj landsbygden för Istanbul, där han hoppas skaffa arbete och ge familjen bättre möjligheter. Men när mannen som de planerat att bo hos hastigt avlidit står de utan hem och jobb, vilket gör att familjen snabbt hamnar utanför gemenskapen.

En uttjänt buss, utan motor eller inredning, blir deras bostad. Med den som nav återskapar familjen det hem som de har lämnat. De planterar blommor och grönsaker och frambringar sitt eget lilla paradis på jorden. Men deras lycka hotas av besvärade grannar, inbrottstjuvar och poliser som påtalar att de olovligt bor på kommunens mark.

Muammer Özer, som tidigare varit verksam som skådespelare och regissör i Turkiet, kom 1973 till Helsingfors där han började studera på filmavdelningen vid Konstindustriella högskolan. Fyra år senare flyttade han till Stockholm, då möjligheterna att göra film i Sverige var större än i Finland. Han arbetade nära Filmverkstan och var under en period ordförande för immigrantfilmföreningen Kaleidoscope, som också drev produktionsbolaget Devkino som producerat flera av Özers filmer i Sverige.

En handfull paradis spelades in i Turkiet sommaren 1985 – dels i Istanbul, dels i Demirköy, som är hemby inte bara för familjen i filmen utan även för Özer själv.

Filmen hade svensk premiär vid Göteborg Film Festival 1986 och visades vid flera internationella filmfestivaler och kammade hem flera priser. Den fick ett i huvudsak positivt mottagande av såväl turkiska kritiker som av svenska. I Dagens Nyheter skrev Maaret Koskinen:

”Det som gör En handfull paradis så lyckad är att den förmår kombinera en alldeles realistisk och sannolik historia med allegorins mer lufttunna krav. Den lilla bussen blir till en liten ö, stor nog att bära olika läsarter; ett ironiskt paradis, en bit livsutrymme som vägrar att schasas bort – om det sedan hotas av tjuvar, grävmaskiner eller nitiska politiker. […] Det är en varm och ömsint historia som Muammer Özer åstadkommit.” (1)

(1) Maaret Koskinen, Dagens Nyheter (1987).

Text: Tora Berg.

Muammer Özer och John Sundholm, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet, inleder visningen.

Filmfakta

Originaltitel: En handfull paradis
Regi: Muammer Özer
Medverkande: Tarik Akan, Hale Soygazi, Ömer Yalnizcik
År: 1985
Land: Sverige, Turkiet
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 36 min
Dialogspråk: Turkiska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år

More events