Calendar

Film: En djungelsaga

En indisk by hotas av en vild leopard och byborna ger sig ut på jakt för att döda den. Arne Sucksdorffs skildring av de oegoistiska byborna, vänlig men exotiserande, med musik av Ravi Shankar och bländande färganvändning, fick kritikerna att utropa den som ett mästerverk.

Bio Victor

January 30 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Bland invånarna i en lite indisk by, befolkat av muriafolket, växer rädslan för den leopard som stryker omkring och attackerar boskapen. Efter att ha misslyckats fånga den ger sig en grupp in i djungeln på jakt efter den.

Om Arne Sucksdorff är mest känd för sina tidiga naturdokumentärer med fiktiva inslag väljer han i En djungelsaga, en fiktionsfilm med dokumentära inslag, att vända på mixen. 1953 reste han till Indien för att spela in den korta dokumentären Vinden och floden och precis som Jean Renoir, Roberto Rossellini och Louis Malle förälskade han sig i Indien och återkom för att filma mer.

Samtidens kritiker var överväldigade av filmen och öste superlativ över den. Den enkla berättelsen, färgerna och personporträtten fick dem att jämföra Sucksdorff med självaste Walt Disney. Skildringen av muriafolket är dock med dagens ögon mer problematisk – Sucksdorff visar upp dem som ett enkelt, naivt folk i samklang med naturen. Även om det är med en vänlig ton och stundtals direkt beundrande är det likväl exotiserande.

En djungelsaga var den första film som spelades in i AgaScope-formatet, en svensk version av CinemaScope med samma breda bildformat på visningskopiorna (2.35:1). Filmen tog 18 månader att spela in, och allt efterarbete gjordes på Technicolor-laboratoriet i London. Originalnegativet till filmen deponerades till Filminstitutets arkivsamlingar 1997, men visade sig vara nedklippt och nästan 15 minuter kortare än filmens ursprungliga längd. Men vid samma tillfälle deponerades också tre kompletta svartvita separationsmastrar (ett vardera för varje komplementfärg: cyan, gul och magenta) som framställts på laboratoriet i London på 1950-talet. Genom att upprepa Technicolor-processen tog Filminstitutet 1999 fram ett nytt duplikatnegativ i färg, från vilket denna kopia är gjord. Kopian inleds med en fyra minuter lång speakersekvens utan bild, där regissören Sucksdorff berättar om filmen.

Filmfakta

Originaltitel: En djungelsaga
Regi: Arne Sucksdorff
Medverkande: Tengru-Shikari,Chendru, Ginjo, Riga
År: 1957
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 28 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Barntillåten

More events