Calendar

Film: Down by Law

En radiopratare, en hallick och en italiensk falskspelare hamnar i samma fängelsecell i New Orleans. Efter att ha lyckats fly tvingas de stå ut med varandra under krävande strapatser i träskmarkerna.

Bio Victor

March 29 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Down by Law skrevs för musikerna John Lurie och Tom Waits och utgångspunkten var att para ihop två rollfigurer som hatar varandra. När Jim Jarmusch genom en vän introducerades för den italienska skådespelaren och komikern Roberto Benigni tillkom en tredje huvudroll – och Down by Law fick sitt hjärta.

Hallicken Jack och radioprataren Zack är två New Orleans-bor som hamnar i samma fängelsecell efter att ha åkt dit för brott de inte begått. Italienaren Bob ansluter efter att ha råkat döda en man som kommit på honom med falskspel. Bob kläcker en plan för att fly och de tre männen försöker hålla sig undan i träskmarkerna. Euforin över friheten byts mot missmod och osämja och det är Bobs naivitet och fantasi – inte olik Benignis rollfigur i Livet är underbart (1997) – som blir räddningen.

Benigni var inte särskilt bra på engelska och hans rollfigurs strävan att göra sig förstådd, med ett anteckningsblock nedklottrat med enkla fraser, speglar detta. Att en så verbal person berövas sitt kanske främsta uttrycksmedel – språket – är i linje med Jarmuschs faiblesse för förvirring och feltolkning. När Bob citerar de amerikanska poeterna Walt Whitman och Robert Frost på italienska är det inte för komisk effekt, utan för att förhöja dem.

Den komiska språkförbistringen är inte heller den enda aspekten av exil i Down by Law. Mot slutet av filmen stöter trion på en italiensk kvinna som emigrerat lite av en slump, efter att ha ärvt en stuga mitt i ingenstans. Kemin i mötet mellan de två italienarna i förskingringen är påtaglig (och förstärks av att de spelas av Benigni och hans blivande hustru Nicoletta Braschi).

Down by Law var inte bara Jarmuschs första film med Waits och Benigni, utan också hans första samarbete med fotografen Robby Müller, som han lärt känna genom Wim Wenders. Miljöbilderna från den förvuxna amerikanska södern är bländande.

Filmfakta

Originaltitel: Down by Law
Regi: Jim Jarmusch
Medverkande: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi
År: 1986
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 46 min
Dialogspråk: Engelska och italienska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events