Calendar

Film: Donnie Darko

Jorden går under om 28 dagar. Det är åtminstone vad Donnie Darko, en besvärad tonåring i en sömnig villaförort i Ronald Reagans USA, får höra från monsterkaninen Frank. Tidsresor, Halloween-kostymer och new wave-musik möts i biofloppen som släpptes direkt på dvd i Sverige.

Bio Victor

February 2 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Donnie Darko handlar inte bara om tidsresor, utan är i sig själv en tidsresa – närmare bestämt till oktober 1988. På filmens låtlista hittas tidsenliga new wave-band som Tears for Fears och Echo and the Bunnymen. Med Halloween runt hörnet hemsöks den eventuellt schizofrena Donnie Darko av mardrömmar om Frank, en domedagsprofet i kanindräkt som meddelar att världen går under om 28 dagar, 42 minuter och 12 sekunder.

Första mötet med domedagsprofeten sker när Donnie går i sömnen – samma natt som en flygplansmotor störtar rakt ner genom hans sovrum. I stället för att skatta sig lycklig över sammanträffandet dras han allt djupare ner i Franks kaninhål, fattar tycke för en skolkamrat och förkovrar sig i tidsresors filosofi, som samlats i en bok av den lokala knäppgöken ”Grandma Death”.

Virginia-uppvuxna Richard Kelly hade gått på USC School of Cinematic Arts och arbetat som assistent i Hollywood när han började skriva på sin långfilmsdebut. Intresset för manuset var stort, men Kelly stötte på patrull när han envisades med att även regissera filmen. Allt lossnade när manuset hamnade hos Drew Barrymore. Kelly erbjöd henne rollen som engelsklärarinna, Barrymore erbjöd honom att producera. Resten är kultfilmshistoria.

Filmfakta

Originaltitel: Donnie Darko
Regi: Richard Kelly
Medverkande: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, James Duval, Maggie Gyllenhaal, Patrick Swayze
År: 2001
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 53 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events