Calendar

Film: Doften av grön papaya

Tran Anh Hungs långfilmsdebut är en sinnlig skildring av slitande kvinnor, tiden och minnet av en plats som kommer till liv med kamerans poetiska utforskningar.

Bio Victor

February 20 2022 16.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Tioåriga landsbygdsflickan Mui får jobb som tjänsteflicka i en familj som blir övergiven av fadern. Hushållets nu ensamstående trebarnsmamma fattar tycke för Mui, som vägleds av den gamla trotjänarinnan Ti. Flickans relation till familjens tre söner blir mer komplicerad i takt med att flickan växer upp och blir en vacker kvinna, vilket leder till att hon tio år senare – tack vare arbetsgivarens svartsjuka svärdotter – får sparken. På den nya arbetsplatsen väntar inte bara nya sysslor för Mui, utan även en kärleksaffär och början på ett nytt liv.

Vietnamesisk-franska Tran Anh Hungs film belönades med priser för bästa debutfilm, både på Cannesfestivalen och Césargalan, och nominerades till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. I den lika sensuella som sorgliga debutfilmen återskapar han barndomens Vietnam, som han vid 12 års ålder – efter Saigons fall – lämnade för Frankrike.

En av många kritiker som uppskattade Doften av grön papaya var Sydsvenskans Jan Aghed:

”Han återvände till sin barndoms Saigon för att leta efter inspelningsmiljöer, men beslöt sig till sist för att rekonstruera det i en fransk filmateljé. Resultatet är ett mentalt Vietnam, ett erinringens och känslornas landskap, bestående av ett par hus, låga byggnader som omger en inre gård, en gatstump, en butik, interiörer med porträtt och konstföremål, en köksträdgård och en liten tropisk fauna med ödlor, paddor, syrsor och myror. […] Bildspråket växlar mellan stora närbilder av händer i arbete, hud, nakna fötter, frukter, en myra som blir offer för en pojkes grymhet – och långa obrutna tagningar där den diskret utforskande kameran slutligen kan stanna på den osökta förgänglighetssymboliken i en droppe sav på ett papayablad, sedan frukten plockats av en kvinnohand. Rytmen är dröjande, filmen tycks vilja fånga själva tiden. Närbilderna har samma oerhörda intensitet som i en film av Robert Bresson. Allt är återgett med en lika märklig som raffinerad och förtätad sensualism.” (1)

(1) Jan Aghed, i Sydsvenska Dagbladet (17 september 1993).

Filmfakta

Originaltitel: Mùi du du xanh / L’Odeur de la papaye verte
Regi: Tran Anh Hung
Medverkande: Nu Yên-Khê Tran, Man San Lu, Thi Loc Truong
År: 1993
Land: Vietnam, Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 43 min
Dialogspråk: Vietnamesiska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events