Calendar

Film: Die verliebte Firma

Musikalisk komedi om en filmspelning i Alperna där allt går fel och sedan går ännu mer fel när hela den manliga delen av produktionen försöker ersätta filmens talanglösa stjärna med en lika talanglös telefonist som de förälskat sig i.

Bio Victor

February 1 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

På en bergssluttning, omgärdade av snö, står en man och en kvinna i aftonkläder och sjunger om Venedig. Den absurda scenen avbryts av en regissör som är missnöjd med hur mannen placerat sin fot, varpå kvinnan börjar klaga på sin motspelares bristande professionalitet.

Max Ophüls, färsk från teaterns värld, debuterade med en film om en filminspelning av en typ av musikalisk komedi som han brukade regissera på Wiens teatrar. Om den kaotiska filminspelningen speglar hans erfarenheter från scenen är oklart, men det är tydligt att han vet vad som brukar försiggå bakom kulisserna, och det är med värme han skildrar de inblandade – uppfyllda av sig själva och ständigt på krigsstigen.

När scenen återupptas avbryts den igen. Denna gång av en ung kvinna som åker skidor, telefonisten Gretl. Gretl, som inom kort lyckas charma en stor del av de manliga filmarbetarna som försöker ersätta den stora men talanglösa stjärnan Peggy Barling med henne. Tyvärr för förblindade av kärlek för att inse att Gretl inte heller har särskilt stor talang.

Filmfakta

Originaltitel: Die verliebte Firma
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Gustav Fröhlich, Anny Ahlers, Lien Deyers
År: 1932
Land: Tyskland
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 14 min
Dialogspråk: Tyska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events