Calendar

Film: Die verkaufte Braut

När ungdomarna vägrar rätta sig in i ledet och gifta sig med rätt personer anlitar deras föräldrar en äktenskapsförmedlare som inte skyr några medel för att få som han vill ha det.

Bio Victor

February 5 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Bonden Hans älskar Marie, borgmästarens dotter. Marie älskar Hans. Marie är bortlovad till Wenzel, son till en rik bonde. Marie vill inte gifta sig med Wenzel. Wenzel vill inte gifta sig med Marie. Wenzel älskar ingen förrän han träffar Esmerelda, cirkusdirektörens dotter. Det är oklart vad Esmerelda vill och desperata föräldrar anlitar en skum men charmig äktenskapsförmedlare för att lösa situationen.

Max Ophüls var den tredje regissören som gav sig på att filmatisera Bedrich Smetanas och Karel Sabinas komiska opera Brudköpet (1866), om ungdomar med alldeles egen vilja. Projektet var ambitiöst, en tjeckisk by byggdes upp i studio, operastjärnor som Jarmila Novotná och Willi Domgraf-Fassbaender anlitades i huvudrollerna, och den legendariske komikern Karl Valentin fick rollen som cirkusdirektören.

Ophüls var angelägen om att förvandla materialet så att det passade honom. Stora delar av dialogen och musiken skrevs om, vilket inte sågs med blida ögon av publiken som älskade originalet. Men som filmvetaren Susan M. White påpekat tillförde Ophüls också något nytt till historien. Skiftet av fokuset från Hans till Marie, och på äktenskapsförmedlaren som mellanhand i vad som till slut är ekonomiska transaktioner av kvinnors kroppar, gör Ophüls version både mer humanistisk och modern. Dessutom pekar den formmässigt mot hans senare verk med långa kameraåkningar, panoreringar och rytm.

Stor del av diskussionerna efter filmens premiär kom dock att handla om den tyska filmindustrins brister gällande ljudupptagning. Det låter fint med operasångare i rollistan, men vad är poängen om det inte låter bra? Kanske borde den tyska ljudfilmen satsa på annat än musikaler? Det dröjde ett tag innan den kommersiella tyska filmindustrin ändrade kurs, men Max Ophüls gjorde det redan i sin nästa film.

Filmfakta

Originaltitel: Die verkaufte Braut
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Jarmila Novotna, Willi Domgraf-Fassbaender, Karl Valentin
År: 1932
Land: Tyskland
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 15 min
Dialogspråk: Tyska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events