Calendar

Film:  Dial M for Murder

Grace Kellys första samarbete med Hitchcock är en inspirerad pjäsfilmatisering där hon spelar en kvinna som bedrar sin make, samtidigt som han planerar att mörda henne

Bio Victor

February 18 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Det före detta tennisproffset Tom misstänker att hans unga vackra hustru Margot, som han gift sig med för hennes förmögenhets skull, har ett förhållande med krimförfattaren Mark. Av oro för att hon ska vilja skiljas – och han förlora hennes pengar – anlitar han genom utpressning en gammal studiekamrat för att mörda henne.

Filmen spelades ursprungligen in för att visas i 3D, men hade premiär när hajpen lagt sig. I denna restaurerade kopia har filmen anpassats till dagens 3D-teknik. 

Slå nollan till polisen är en filmatisering av Frederick Knotts pjäs som gick upp i West End och på Broadway 1952 och fortfarande spelades för fulla hus när inspelning av filmen påbörjades. Likt föregångaren Repet (1948) och efterföljande Fönstret åt gården (1954) är Slå nollan till polisen ett kammarspel där nio tiondelar utspelar sig i samma scenografiska rum, vilket Hanserik Hjertén tog fasta på i en recension i Dagens Nyheter:

Med televisionens intåg i början av 1950-talet förlorade biograferna en stor del av sin publik. Med nya exklusiva visningsmöjligheter försökte desperata biografägare och filmbolag locka tillbaka publiken. Mest framgångsrikt var 3D-film. Intresset svalnade dock snabbt, då projektionen ofta blev suddig och huvudvärksframkallande. Allt som allt var 3D-filmens första guldålder en fluga som endast varade i två år. 

Slå Nollan till polisen var klar redan 1953, men Warner var tvungna att vänta med premiären till det att pjäsen gått ner på Broadway. När filmen slutligen hade premiär 1954 var 3D-trenden redan över. Många biografer hade helt slutat visa filmer med den nya tekniken och de allra flesta som såg filmen då det begav sig såg den i 2D. 

Filmfakta

Originaltitel: Dial M for Murder
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings
År: 1954
Land: USA
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 45 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events