Calendar

Film: Cirkusboxaren

Cirkusboxaren ”One Round” Jack rekryteras av en professionell promotor för att agera sparringpartner åt en australiensisk tungviktsmästare med vilken hustrun Mabel blir involverad. En konfliktfylld kärlekstriangel tar vid i Hitchcocks kritikersuccé.

Bio Victor

April 8 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Även om Hitchcock framför allt är känd som regissör var han i regel djupt involverad även i manusprocessen, och arbetade ofta tätt tillsammans med sina författare. Cirkusboxaren är dock den enda film där han själv står som ensam författare till manus – även om han inofficiellt tycks ha fått en del hjälp av erfarna kollegor.

Inspirerad av boxningsmatcherna han själv brukade bevista i London konstruerade Hitchcock berättelsen om boxaren ”One Round” Jack, som i rekordfart går från cirkusunderhållare till utmanare om mästartiteln. Redan i detta tidiga exempel på boxarfilm återfinns flera av de ingredienser som kommit att utmärka senare klassiker inom genren, såsom boxarens klassresa och den dramatiska uppbyggnaden mot en stor avgörande match.

Ovanligt mycket står på spel då titelmatchen mot sparringpartnern Bob Corby också gäller Jacks hustru Mabel – som villigt låtit sig förföras av den självgode världsmästaren. Redan i filmens inledning skänker Corby henne ett guldarmband som sedan kommer att symbolisera deras svek mot Jack. Hitchcock förlägger den avgörande duellen till Royal Albert Hall, en spelplats han sedan kom att återvända till i de dramatiska klimaxen i båda versionerna av Mannen som visste för mycket (1934 respektive 1956).

Regissören tar till en mängd kameratekniska lösningar för att illustrera matchens intensitet och tyngd. Inspirerad av bland annat Fritz Langs Metropolis (1927) använde han för första gången Eugen Schüfftans process, som innebar att med hjälp av en semitransparent spegel foga samman flera skilda bildkomponenter i en enda tagning. Här används tekniken för att illustrera ett fullsatt Royal Albert Hall under boxningsmatchen – med en publik som vid närmare granskning syns vara märkligt orörlig.

I rollen som ”One Round” Jack syns den danske skådespelaren Carl Brisson, som även kom att medverka i Hitchcocks Manxmannen (1929).

Text: Johannes Hagman

Visningen ackompanjeras på piano av Matti Bye.

Filmfakta

Originaltitel: The Ring
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Carl Brisson, Lillian Hall-Davis, Ian Hunter, Gordon Harker
År: 1927
Land: Storbritannien
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 52 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Engelska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events