Calendar

Film: Chaplins pojke

Av en slump blir Chaplin fosterfar åt en bebis som lämnats av en mor som inte har råd att ta hand om honom. Tillsammans blir de ett fattigkvarterens radarpar och hjälps åt med den dagliga försörjningen.

Bio Victor

February 20 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

En fattig kvinna lämnar sitt nyfödda barn i en rik familjs bil i hopp om att sonen ska få ett bättre liv. Dessvärre blir bilen stulen och barnet dumpas i ett slumområde. Där hittas han av Chaplins lilla luffare som tar hand om, uppfostrar och älskar honom. Tillsammans blir de ett fattigkvarterens radarpar. Den ene tar betalt för att laga grannarnas fönster, den andra ser till att det ska finnas fönster att byta ut. Men trots deras kärleksfulla relation vill socialtjänsten ta pojken ifrån fosterpappan, med hjärtslitande resultat. 

Charles Chaplin är en av tidernas mest kända skådespelare och filmskapare. Hans lilla luffare, med den ikoniska gång- och klädstilen (svart plommonstop, käpp och en liten mustasch), dök för första gången upp på vita duken 1914 i kortfilmen Charlie vill fotograferas, och blev snabbt därefter mäkta populär över hela världen. 

Chaplins pojke var Chaplins första långfilm. Tack vare längden kunde han nu fördjupa det mänskliga patos som antytts i tidigare filmer. Som publik kastas man mellan känslorna, mellan skratt och gråt – ”en film med ett leende och, kanske, en tår” som filmen presenterades som vid premiären. 

Den femårige Jackie Coogan som spelar pojken hittade Chaplin i en vaudevilleföreställning, och han var, enligt Chaplin, en sann naturbegåvning. Coogan hade en fantastisk mimik, kunde härma vad som helst och behövde bara repetera varje scen ett par gånger före tagning. Aldrig förlorade han barnets direkta uttryck, menade Chaplin själv: 

På 1950-talet skrev Chaplin själv musik till sina stumfilmer, och det är en av dessa ljudlagda versioner som visas i detta program. 

Filmfakta

Originaltitel: The Kid
Regi: Charles Chaplin
Medverkande: Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan, Carl Miller
År: 1921
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 54 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Svenska mellantexter
Åldersgräns: Barntillåten

More events