Calendar

Film: Cavalo Dinheiro

Lämnad åt sitt sviktande minne rör sig Ventura långsamt runt i spöklika miljöer. Han träffar Vitalina, en papperslös kvinna från Kap Verde, som letar efter sin försvunne make.

Bio Victor

May 15 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Om filmteoretikern Jean-Louis Comolli anmärkte att Pedro Costa med Juventude em Marcha (2006) brutit upp filmens rumslighet och ersatt en trygg åskådarposition med ”öppen avgrund”, tycks den uppföljande Cavalo Dinheiro utspela sig i en avgrund. Ventura står återigen i filmens mittpunkt, men här har den tidigare filmens tydligt tecknade miljöer ersatts av mörkare, mer diffusa rum (tomma sjukhus, övergivna fängelser, dunkla kulvertar). Gränserna mellan minnen, mardrömmar och fantasier luckras upp.

Liksom dokumentärfilmen Ne change rien (2009) präglas Cavalo Dinheiro av ett bildspråk med höga kontraster, där ofta bara kroppar och delar av omgivningen bryter igenom bildernas övergripande mörker. Filmkritikern Jonathan Rosenbaum har diskuterat Costas formmässiga tillvägagångssätt och dess politiska implikationer:

”Även för en filmskapare som är så radikalt överskridande som Costa är markerar Cavalo Dinheiro en skarp vändning. De långa tagningarna i No Quarto da Vanda och Juventude em Marcha ger nu tillträde till ett privilegierande av traumatiska minnen och medvetande – och all narrativ fragmentering som detta innebär – över någon som helst kontinuitet i rum och tid. På Hong Kong International Film Festival noterade Costa att i all fotografisk dokumentation han har sett på Nejlikerevolutionen var de hundratusentals svarta emigranter som var i Portugal vid den tiden helt frånvarande. Cavalo Dinheiro är en envis konstruktion av en fantasmagorisk värld tillägnad de överlevande (och offren) av den exkluderingen.” (1)

Cavalo Dinheiro inleds med fotografier av Jacob Riis, som föreställer fattiga slumbor i det sena 1800-talets New York – något som sätter berättelsen om Ventura och Vitalina (varav den senare utgör grunden för Costas efterföljande film), samt Costas estetiska och politiska projekt i ett vidare historiskt perspektiv.

(1) Jonathan Rosenbaum, ”Pedro Costa’s Horse Money”, i Artforum vol. 53, nr. 10 (2015).

Filmfakta

Originaltitel: Cavalo Dinheiro
Regi: Pedro Costa
Medverkande: Ventura, Vitalina Varela, Tito Furtado
År: 2014
Land: Portugal
Format: DCP
Längd: 1 tim 43 min
Dialogspråk: Portugisiska och kreol
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events