Calendar

Film: Casa de Lava

I Pedro Costas andra film sker ett vackert möte mellan spåren från en fantastisk zombiefilm och en reflektion kring den specifika platsen och dess historia

Bio Victor

April 16 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Efter en omvälvande inledning med utdrag ur Erupção da Ilha do Fogo (1954), en dokumentär i färg av Orlando Ribeiro som skildrar ett vulkanutbrott på ön Fogo, samt en rad porträtt av öns invånare, ackompanjerade av ett stycke för violin av Paul Hindemith, tar filmens berättelse vid.

Vi får följa Leão, en byggnadsarbetare från Kap Verde som faller i koma efter en arbetsplatsolycka, och som därefter förs tillbaka till Kap Verde-ön Fogo av sjuksköterskan Mariana. Väl på ön förblir Leão i koma, medan Mariana tar arbete på öns underfinansierade sjukhus samtidigt som hon utforskar ön och försöker få reda på var han hör hemma och vilka hans släktingar är. Hon får inga raka svar på sina frågor – kanske för att det tycks svårt att ”höra hemma” just på denna plats.

De som är födda på ön är på väg därifrån för att utföra (oftast lågbetalda och farliga) arbeten i Lissabon, medan de enda vita personerna hon träffar tycks ha ett svårtolkat förhållande till platsen de bebor: en änka till en politisk fånge som skickats till lägret Tarrafal på grannön Santiago, och som bor på Fogo tillsammans med sin son. Öns koloniala historia, men även dess postkoloniala tillstånd, uppenbaras därigenom. I synnerhet genom rollfiguren Mariana, som i filmkritikern Jonathan Rosenbaums ord:

”[…] förblir en kolonisatör […] eftersom hon aldrig ger något tillbaka till öns befolkning. Och Costa kan inte ifrågasätta hennes motiv för att stanna på ön utan att ifrågasätta sina egna. Är själva filmen hans egen patient? Och i så fall, vad kan Costa göra då filmen vaknar upp, med eller utan hans hjälp? Svaret: samma sak som vi gör. Han kan betrakta.” (1)

Skämtsamt har Pedro Costa kallat arbetet med Casa de Lava som ”sin Apocalypse Now”. Casa de Lava må ha varit en kaosartad inspelning. På så sätt kan filmen betraktas som ett högst självreflexivt frigörande från ett produktionssätt som Costa tog avstånd från, till förmån för det mer koncentrerade seende som präglar både denna film, men i synnerhet hans senare verk.

Filmfakta

Originaltitel: Casa de Lava
Regi: Pedro Costa
Medverkande: Inês de Medeiros, Isaach De Bankolé, Edith Scob, Pedro Hestnes
År: 1994
Land: Portugal, Frankrike, Tyskland
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 50 min
Dialogspråk: Portugisiska och kreol
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events