Calendar

Film: Bröllopsgåvan

Romantisk tragedi där fåfäng aristokrat säljer örhängen hon fått i bröllopsgåva – en händelse som startar en kedjereaktion som leder till en oförsonlig konfrontation mellan hennes man och hennes älskare.

Bio Victor

April 17 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Louise är en aristokratisk kvinna, bortskämd och skuldsatt på grund av sitt frivolösa leverne. Hon och hennes man, greven och generalen André, lever ett kamratligt samliv, respektfullt men tomt på kärlek och passion. Båda anar att den andra har affärer vid sidan om, men så länge det inte skadar deras rykten väljer de att inte göra en stor sak av det hela.

För att betala igen en skuld säljer Louise ett par hjärtformade diamantörhängen hon fått i bröllopsgåva och ljuger om att hon tappat dem på operan. När mannen som köpt örhängena säljer tillbaka dem till André väljer han ge dem till sin älskarinna i stället för till sin fru, men älskarinnan gör snabbt av sig med dem och de hamnar hos Louises älskare som ger dem till henne. Och med det är den wienska kärlekskarusell som Max Ophüls älskar i gång.

Den legendariska filmkritikern Andrew Sarris kallade vid ett tillfälle Bröllopsgåvan för den mest perfekta film som någonsin gjorts. Unga Cahiers du Cinéma-kritiker som François Truffaut och Jacques Rivette hyllade den och filmare som Stanley Kubrick inspirerades av den. Ändå kände sig filmkritikern Pauline Kael tvungen att ta filmen och Ophüls i försvar:

”Filmens skönhet har ibland använts som ett argument mot den. Det glidande, sensuella fotot, och den extremt romantiska atmosfären har uppfattats som bevis för att Ophüls inte har någonting att säga. Man har kritiserat honom för att han inte är en annan sorts regissör. […] [I] vår moderna värld har stil blivit någonting fult, och eftersom Ophüls stil hör ihop med sköna damer i glittrande klänningar och sekelskiftesdekor, har socialt medvetna kritiker anklagat honom för att vara trivial och dekadent.” (1)

Över tid har pendeln svängt till Bröllopsgåvans favör och den intar en plats i Frankrikes tillika världens filmhistoria som ett omistligt mästerverk.

(1) Pauline Kael, I Lost It at the Movies (1966).

Filmfakta

Originaltitel: Madame de…
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica
År: 1953
Land: Frankrike, Italien
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 39 min
Dialogspråk: Franska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Barntillåten

More events