Calendar

Film: Brev från min by

Safi Fayes långfilmsdebut är lika mycket en etnografisk undersökning som kärlekshistoria och ögonblicksbild av det politiska läget på den senegalesiska landsbygden.

March 21 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”’Jag skriver detta brev till dig för att fråga hur du mår. Jag själv mår bra, tack vare Gud.’ Det är på detta sätt våra brev inleds där hemma när vi skriver till varandra.” Med dessa ord inleds Safi Fayes Brev från min by, medan vi i bild ser korta tagningar på byn och dess invånare. Den franska berättarrösten är Fayes egen, och hon fortsätter med: ”Detta är min by. Mina föräldrar är jordbrukare och djuruppfödare, min stora familj. Ni kommer nu att tillbringa en stund hos oss.”

Efter denna inledande sekvens följer bilder från byn och vardagliga morgonrutiner. Berättarrösten återkommer tidvis under filmens gång, men då framför allt för att markera tidens gång och cykler. Sekvenser av mer dokumentär karaktär, som påminner om Fayes bakgrund, kombineras med dramatiska och fiktiva sekvenser som kretsar kring en kärlekshistoria mellan ett ungt par i byn. Politiska beslut och en rådande torka tvingar mannen att flytta från byn till staden, där han försöker tjäna ihop pengar för att kunna gifta sig med kvinnan som han håller kär.

Brev från min by är inspelad i en by inte olik den som Faye växte upp i, och filmen är tillägnad hennes mor- eller farfar som även medverkar i filmen. Samtidigt är filmen delvis sprungen ur Fayes tidigare etnologiska studier, vilket skänker filmen en intimitet samt en kritisk distans. Filmforskaren Nwachukwu Frank Ukadike har kommenterat Fayes position med följande ord:

”Eftersom hon tillhör det samhälle som filmas lyckades Faye övertala de medverkande (som inte är professionella skådespelare) att förbli sig själva inför kameran, medan hon står på så stor distans som möjligt, och ”betraktar” utan att försöka störa händelsernas gång. Brev från min by är ett kraftfullt och drabbande sociopolitiskt uttalande som dessvärre förbjöds i Senegal, vilket förhindrade spridningen av dess rika budskap.” (1)

(1) Nwachukwu Frank Ukadike, Black African Cinema (1994).

Anthia Nibitegeka inleder visningen.

Filmfakta

Originaltitel: Kaddu Beykat
Regi: Safi Faye
Medverkande: Assane Faye, Maguette Gueye, Safi Faye
År: 1976
Land: Senegal
Format: 16 mm
Längd: 1 tim 38 min
Dialogspråk: Serer och franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events