Calendar

Film: Bluff Stop

Världens vackraste pojke spelar jazz och Magnus Uggla är överklasslyngel i formmässigt säker film, fylld med lika tonsäkra som ångestladdade bilder, där Jonas Cornell återskapar sin ungdoms 1950-tal. En film om att vara ung – och att växa upp.

Bio Victor

March 31 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

”Titeln syftar […] på att man bluffar så länge man kan, men i ett visst ögonblick måste man sluta bluffa och visa sina kort. Huvudpersonen Stefan lever i viss mån ett låtsasliv, ett liv i sina fantasier. Men så småningom inser han att verkligheten inte kan stängas ute. Han måste sluta bluffa.” (1)

Året är 1957. Stefan går på gymnasiet i hjärtat av Östermalm. Han har dåliga betyg, skolkar och anses vara dåligt umgänge för flickvännen Rachel. Om dagarna ägnar han sig åt ett utstuderat fuskande för att ta studenten. Egentligen vill han slippa plugget och lira musik – helst jazz. Han bor med sina bråkande föräldrar och lillasystern Hedvig.

En dag flyttar Stefans operasjungande mamma ut och ersätts av modejournalisten Vera, som blir mer än bara en bonusmor. Familjevännen Love, en journalist bosatt i Italien, kommer till stan för att opereras. Han har kontakter på musikkonservatoriet i Rom, och Stefans drömmar får en ny riktning.

Cornell har i Bluff Stop återskapat sin ungdoms 1950-tal, ett årtionde han tycker bär stora likheter med det 1970-tal under vilken filmen är inspelad. Epoken är sekundär för berättelsen – Cornell vill skildra unga personers allmängiltiga erfarenheter och problem, sådana som tycks vara desamma genom alla tider.

Samtidigt som filmen rosades för sin formmässiga säkerhet och ”kyligt vackra och tonsäkra på en gång inbjudande och ångestladdade bilder”, kritiserades den för att vara alltför intellektuell och ytlig. Stor del av den negativa kritiken grundades i att recensenterna, likt Hans Schiller i Svenska Dagbladet, hade för höga förväntningar på regissören:

”Möjligen är jag litet orättvis mot Bluff Stop men det beror i så fall på att jag hade väntat mig mer av den Jonas Cornell som under 60-talet gjorde de två intressanta och löftesrika filmerna Puss & Kram och Som natt och dagBluff Stop känns med den utgångspunkten som ett, möjligen intressant, misslyckande av en regissör som tagit i och velat säga så mycket att han blockerat sig själv och sina uttrycksmedel.” (2)

(1) Jonas Cornell i en intervju av Gunilla Winsnes, i Ljusnan (1977).
(2) Hans Schiller, i Svenska Dagbladet (1977).

Filmfakta

Originaltitel: Bluff Stop
Regi: Jonas Cornell
Medverkande: Björn Andrésen, Keve Hjelm, Maj-Britt Nilsson, Magnus Uggla, Agneta Ekmanner
År: 1977
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 42 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 11 år

More events