Calendar

Film: Beau travail

Kroppsligt och homoerotiskt när svartsjuka bryter ut bland barbröstade främlingslegionärer som stationerats i Djibouti, där rutiner ruckas av en ny rekryts ankomst.

Bio Victor

January 29 2022 14.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Mångbottnade Beau travail ses av många som Claire Denis mästerverk och kvalade 2012 in på både kritikernas och regissörernas topplistor när filmtidskriften Sight & Sound presenterade tidernas 100 bästa filmer.

Som en del av sin självrannsakande skildring av Frankrikes koloniala historia vände sig filmskaparen Claire Denis denna gång mot Främlingslegionen, som etablerades 1831 av Frankrikes armé – då främst för frivilliga utlänningar. Det var en riktad satsning för att skydda och expandera det franska kolonialimperiet.

Den historiska aspekten går rätt obemärkt förbi i Beau travail, mer än i form av den rent visuella kontrasten mellan de halvnakenbrottande vita männen och miljön som uppenbarligen inte är deras naturliga habitat.

Stationerade i Tadjouraviken, i östafrikanska Djibouti, lever dessa män i en hypermaskulin miljö. I vanlig ordning ruckar Denis på rådande ordning med ett suggestivt svartsjukedrama som tar sig fysiska uttryck. ”Galoup säger att han är ’otränad för civilt liv’. När jag kom till Frankrike efter att ha bott i Afrika kände jag mig otränad för livet!”, berättar Denis i en intervju i Sight & Sound.

Filmen är löst baserad på Herman Melvilles kortroman Billy Budd, förmärsgast, postumt utgiven 1924, om en stilig sjöman som förtrollar sin omgivning så pass att han blir en måltavla. Denis berättelse är strukturerad som en återblick, med gott om inslag av abstrakt filmpoesi. ”Vi skrev två manus. Det första kallades ’Galoups anteckningsbok’, vilket var hans dagbok, hans memoarer. Därifrån började vi konstruerade filmen som dess kontrapunkt”, förklarar Denis i ovan nämnda intervju.

Filmfakta

Originaltitel: Beau travail
Regi: Claire Denis
Medverkande: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin
År: 1999
Land: Frankrike
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 32 min
Dialogspråk: Franska, italienska, ryska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events