Calendar

Film: Älskad av tre män

Uppfinningsrik komedi om kvinnors lott i livet, berättad genom återblickar av tre spöken som dyker upp när deras tidigare – och gemensamma – kärlek Annette ska gifta bort sin dotter mot hennes vilja.

Bio Victor

February 23 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Tre spöken möts vid en parkbänk och upptäcker snart att de har något gemensamt. Alla har de varit gifta med, eller förälskade i, den vackra Annette. Och alla har dött som följd av sin relation till henne. Anledningen till att de kommit tillbaka till jorden är för att närvara vid Annettes dotters bröllop, arrangerat av modern mot dotterns vilja. I återblickar reflekterar spökena över hur de hamnat där och inser att de måste rädda dottern från den olycka som ett påtvingat äktenskap innebär.

Efter Divine (1935) arbetade Max Ophüls med två filmer parallellt, den nederländska filmen Komedie om geld (1936) och franska Älskad av tre mänÄlskad av tre män är baserad på en roman av André-Paul Antoine som även skrev manuset till filmen som blev en succé. Kritiker hyllade fantasin, utförandet, skådespelarna och regin, hur sinnrikt gränserna mellan de levande och de döda skildrades och suddades ut. ”Originaliteten i uppslaget motsvaras mer än väl av den subtila enkelhet med vilken det är utfört”, skrev filmkritikern Arthur Vesselo i Monthly Film Bulletin 1938.

Ophüls hade satt upp romanen som pjäs i Wien innan han flyttat till Berlin och var förtrogen med materialet. Precis som med Divine fick han arbeta med förlagans upphovsperson, men till Älskad av tre män valde Ophüls att ändra i historien – framför allt huvudpersonen Annettes personlighet. Eller i alla fall mildra den kvinnliga fåfänga, otacksamhet, bitterhet och själviskhet som Annette hade gett henne i boken och som ledde till anklagelser om misogyni. Likväl erkände Ophüls senare att det blev en film som de flesta kvinnor avskydde, inklusive hans egen fru.

Som förfilm visas Ave Maria de Schubert, där sångerskan Elisabeth Schumann framför Franz Schubert. Filmen var en av två cinéphonier som han gjorde åt musikkritikern Émile Vuillermoz, som ville öka intresset för den klassiska musiken genom att filma musiker som framför musikaliska verk.

Förfilm:
Ave Maria de Schubert.
Regi: Max Ophüls, medverkande: Elisabeth Schumann, 1936, Frankrike, 6 min, utan dialog, fil, bildformat: 1.33:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Filmmuseum München.

Filmfakta

Originaltitel: La Tendre ennemie
Regi: Max Ophüls
Medverkande: Simone Berriau, Catherine Fonteney, Laure Diana
År: 1936
Land: Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 6 min
Dialogspråk: Franska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

More events