Calendar

Consuelo – en illusion

Chilenaren Manuel lämnar Consuelo bakom sig när han kommer till Sverige som politisk flykting. Han jobbar som städare, demonstrerar, fotograferar och träffar Lena. Efter 12 år utfärdas amnesti i Chile och han återvänder hem bara för att återupptäcka att inget är sig likt.

Bio Mauritz

April 25 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Manuel befinner sig i Sverige som flykting. Han minns sin tid i Chile, sin barndom och Consuelo som alla var förälskade i. Han minns också året 1973, militärkuppen och fotbollsstadion fyllda med politiska fångar. I Sverige försöker han skapa sig ett nytt liv. Han studerar svenska för att kunna gå på universitet, men språket fastnar inte riktigt och han får ta jobb som städare. Han driver runt, deltar i demonstrationer mot regimen i Chile, fotograferar och träffar Lena på en utställning.

Efter 12 år utfärdas amnesti i Chile och känslan av rotlöshet driver honom tillbaka dit – tillbaka hem. Men hans föräldrar kan inte förstå varför han återvänt. Köerna till arbetsförmedlingen ringlar långa och livet är svårt i Chile. Vännerna har förändrats, ingen av dem bryr sig längre om kampen, Consuelo har träffat en annan och Manuel börjar längta tillbaka till Sverige.

Regissören Luis R. Vera lämnade Chile 1973 och tog sig till Rumänien där han studerade film. 1980 kom han till Sverige och återvände redan 1984 till Chile för att spela in film där. Där finns ingången till filmen: en skildring av exilens dubbla förbannelse. Att inte kunna skapa sig ett hem i ett nytt land, förbli en främling och att återvända hem, bara för att upptäcka att man blivit en främling även där.

I Sverige var kritiken ljum. Det väckte förvåning att Luis R. Vera valt att fokusera på rotlöshet snarare än en kritik av Chile eller Sverige. Consuelo – en illusion visades för chilenska kritiker och distributörer och fick gott mottagande, men den satta 21-årsgränsen stoppade i praktiken filmens spridning.

Filmfakta

Originaltitel: Consuelo – en illusion
Regi: Luis R. Vera
Medverkande: Gunnel Fred, Sebastian Dahm, Loreto Valenzuela, Mats Bergman, Charlotta Larsson
År: 1988
Land: Sverige, Chile
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 45 min
Dialogspråk: Svenska och spanska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år

More events