AMA with “Lilla” Namo Marouf (swe)

april 2nd 2020

Hej Namo! Tusen tack för att du ställer upp på A house AMA!

Hur är läget?

Det är dunder, har precis käkat frukost!

Som stadsplanerare, hur har dagens situation påverkat? Negativt och Positivt?

Väldigt svår fråga eftersom stadsplanering handlar om långsiktigt planerande och då påverkar kanske inte “kortsiktiga” kriser på samma sätt som andra branscher
Man måste fortfarande planera samhället och hur det ska utvecklas med bostäder, vägar, platser etc oavsett vad som sker omkring. Sverige står ganska starkt i den frågan även under ekonomiska kriser

Hur kom det sig att du blev intresserad av studera på KTH och just som stadsplanerare?

Min nyfikenhet att göra sånt som inte är enkelt. Jag vill aldrig ta genvägar även om jag vill att saker ska gå snabbt. Men KTH var en utmaning eftersom jag trodde jag var mer kreativt och tvärvetenskapligt lagt. Tror det mest handlade om att bevisa för mig själv att jag kan göra sånt som stimulerar min hjärna. På KTH fanns aldrig tid att bli uttråkad.
Det är klart de roligaste 5 åren jag haft! Trots att det krävde så mycket av en. När jag var klar kändes det som jag hade isolerat mig från resten av samhället i fem och och plötsligt skulle lära mig vara “normal” igen.
Stadsplanering kom in i bilden av att jag är intresserad av orättvisor kopplade till städer. Frågor som polarisering, segregation, gentrifiering och varför vissa alltid har det bra och andra inte

Hej Namo! Hur länge har du hållt på med musik? Hur kommer det sig att du började rappa? Det är så coolt!

Jag började sjunga i kyrkokör i Akalla när jag var 5-6 år varje söndag. Sen började jag skriva texter när jag var 9, det har jag fått från min pappa som är poet. Samtidigt tog jag pianolektioner via kulturskolan (BIG UP KULTURSKOLAN!). Sen började jag hänga med vänner och kreativt folk från min dansgrupp i skärholmen i tonåren och vi sjöng mycket. Första gången jag var i en musikstudio vad i skärholmens ungdomsgård med en kvinna som betydde väldigt mycket för mig som heter Linda! Därifrån började jag freestyle rappa mycket och startade sen Revolution Poetry med två vänner. En scen för poeter som var från “orten” eftersom vi kände inte att vi hade en plats på de vanliga poesi scenerna.
SEN hamnade jag i studion en dag med Mackan från rapgruppen FATTARU och jag spelade in min första skrivna rapvers. Efter det började producenter ringa mig….SEN hände Haffa Guzz som var den första hela låten jag någonsin gjort själv
Resten är historia och finns på google, haha!

Vilket är ditt favoritexempel på innovativ stadsplanering?

Jag tror jag älskar när saker händer organiskt. Oavsett på vilket sätt. När infrastruktur och samhällsfunktioner växer fram av människorna. Underifrån upp. Det bästa exemplet på det för mig är Favelor i Brasilien, eller Townships i Sydafrika och andra liknande platser.
De är fungerande samhällen där människorna själva varit illa tvugna att bidra. Det är inte trevliga företeelser pga att samhället på något sätt åsidosatt människorna och satt de i periferin pga dålig och medveten politik. MEN det är resultat av hur människor kan skapa någonting tillsammans
Det där för mig är social hållbarhet…vi kan lära så mycket från samhällen där resurser är begränsade. Hållbarhet är resurshushållning, det lärde vi oss i grundskolan. Och ju mindre man har desto bättre är man på att resurshushålla för att man MÅSTE. Det är någonting västvärlden måste lära sig
Speciellt i såna här tider när en pandemi drabbar oss. Vi märker snabbt att det ekonomiska systemet kollapsar eftersom det är uppbyggt på konsumtion och girighet!

Vad tycker du är de största utmaningarna inom stadsplanering idag? Och har du något dröm-projekt?

Jag tror att jag nästan svarade på det i föregående fråga från Innocent eftersom de går ihop i min värld. Utmaningarna ÄR att vi har förlitat oss på ett system som är vinstdrivande. Hur kommer vi bort från det och omvandlar till exempel bostadsfrågan till en mänskligrättighets debatt igen istället för en handelsvara. Speciellt i såna här tider som coronapandemin, hur delar vi resurser i samhället och städer för att fler ska kunna ta del av de när en kris kommer?
Det är oftast, om inte alltid de som redan har minst som drabbas hårdast av kriser!

Tusen tack Namo för att du tog dig tiden, och tusen tack allihopa som har ställt så bra frågor!

Tack Franco min broder och tack för alla frågor <3 A house for prez!

What is AMA?

AMA is our way of connecting creative changemakers in A house Community to get a diversity of perspectives on whatever questions you might have (ASK ME ANYTHING!) The idea arose out of the need for inspiration facing our joint challenges and the drive to create a better tomorrow in the current situation.

How does it work?

AMA is a chat conversation made live in writing on our slack channel called a-house-ama. We encourage you to join the conversation and ask questions! You can also find the answers afterwards on our social channels and in the Journal of A house website. The conversation will be in the language of choice of the changemaker.

How do I connect to slack?

Here you can join A house workspace on Slack and start following the a-house-ama channel >

Read more