AMA with A house member Dorotea Bromberg

april 30th 2020

– Founder of Brombergs Bokförlag

-Hej och välkommen Dorotea till A house AMA!
-Hur står det till?

-Spännande att vara med. Det är intressanta tider vi lever i nu. Men solen skiner och böcker läses. Det är det viktigaste.

-Verkligen, vilken bok/böcker läser du just nu?

-För nöjes skull, Våld av Joya Carol Oates. Liten men otroligt stark.

Q – Hej Dorotea, Hur var det att starta företag i ett helt nytt land 1975? Vad inspirerade er att våga ta det steget?

A – Det var overkligt och ingen av oss har någonsin trott att det skulle gå vägen. Som tur var. Ibland är det bra att inte veta vilka utmaningar som väntar!

”Då pekade hon på faxmaskinen (!) och sa här har jag fått 50 sidor av Patti Smith”

Q – Jag är ju ett väldigt stort Patti Smith fan, hur kommer det sig att just ni fick börja publicera hennes böcker?

A – Det är en alldeles speciell historia, Jag var på en jobbresa i NY en gång, sökte efter nya böcker hos agenter. En av dem har berättat om en massa ointressanta böcker. Tills jag reste mig för att gå. Men undrade om ngt alldeles nyss var på väg. Då pekade hon på faxmaskinen (!) och sa här har jag fått 50 sidor av Patti Smith, men det är inget vi säljer ännu. jag vägrade gå, läste det som fanns och vägrade lämna hennes kontor tills jag fick köpa de svenska rättigheterna. Som första förlag i världen. Resten är historia.

Q – Betlehem Isaac är en väldigt intressant och aktuell författare, väldigt nyfiken också på hur era vägar korsades?

A – Betlehem, vilken tjej! Hon har varit i kontakt med flera förlag. Vi bad henne komma upp, jag ville presentera mig, min dotter (också förläggare) skulle berätta om hur vi jobbar. När Betlehem fick höra förlagets historia, inklusive min egen flyktinghistoria, vill hon inte med någon annan.

-Fullt förståeligt!

-Tackar för de orden! Betlehem är en kvinna det kommer höra talas om i Sverige. Har även politiska ambitioner och skinn på näsan. Härligt! Vi behöver sådana kvinnor nu mer än någonsin.

Q – Cześć Dorotea! Jak się masz? Ni har arbetat med flera olika polska författare tidigare, jag undrar om ni kommer lansera en kvinnlig författare i framtiden som tar upp samtida Polens politiska utveckling från ett kvinnligt perspektiv?

A – Czesc Annika! Vi har alltid letat efter bra, nutida polska författare. Och kvinnor har jag alltid haft ett gott öga till. Men har inte hittat så många hittills. Jag menar författare som är lätta att förstå i Sverige. Ingen skulle bli gladare än jag om en stark kvinnlig författare berättar om vad som händer i Polen idag – i ett kvinnligt perspektiv. Du får gärna ge mig några tips om Du läst något riktigt bra.

Q – Går det trender i typ av böcker som ”går hem” som ni måste förhålla er till?

A – ja, det är alltid trender som gäller. Inom skönlitteraturen har familjerelationer stått i centrum (t ex Agnes Lidbecks trilogi) samt autofiction dvs böcker som baserar sig författarens eget liv, men författaren tar sig friheter och hittar på det hen inte vet ( Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev”). Annars gäller trender även i fackboksvärlden. Man vill läsa om stora teman som mänsklighetens ursprung (Harrari), astronomi och svarta hål mm

”En roman får dig att uppleva stora känslosvall och hjälper oss att formulera oss om våra egna liv”

Q – Krisen vi nu ser slår hårt mot förlagsbranschen samtidigt som många har tid att läsa mer än någonsin. Vågar du dig på någon spaning på hur denna kris kommer att påverka vad som publiceras?

A – Först och främst kommer formaten påverkas. jag menar att man kommer att läsa ännu mera digitalt dvs lyssna mera, kanske läsa mera e-böcker. Svårt att spåna i vad som kommer att publiceras. Men jag tror att vi kommer att se nya trender som speglar samhället i stort. Kanske mindre egocentrerade böcker och mera vad vill med livet tillsammans. Mera böcker med klimat/hållbarhet i centrum. Och mycket som kommer att födas ut corona-insikter. Det blir spännande att läsa, det är först då vi kommer att förstå vad som verkligen hände.

Q – Er lista på författare är underbart lång med en stor blandning från Marina Abramovic till Musse Hasselvall.
Hur tänker ni när ni väljer en författare att publicera?

A – Det finns ingen regel, annat är bara ett äkta intresse för vad författaren har att säga. Vi utgår ifrån oss själva: känner oss berörda och brinner för en text så måste vi lyckas hitta till andra som kommer att känna likadant. Och så blir det så mycket lättare att jobba för böcker vi verkligen älskar. Äkta win win.

TUSEN TACK Dorotea för din tid! Du ska nu få svara på alla frågorna i lugn och ro. Tack alla för så bra frågor också!
Innan jag släpper dig helt så skulle jag vilja ställa 3 snabba frågor!
Är du redo?

-Tack själv, Franco. Det var roligt. Jag är beredd.

Ditt bästa karantäntips?

-Att förlora sig i en underbar roman. Det ger dig distans, dämpar oron, får dig att uppleva stora känslosvall och hjälper oss att formulera oss om våra egna liv. På ett helt annat sätt än vad Netflix kan göra!

En bok du önskar att du gett ut?

-Svårt val, Men det får bli ”Hundra år av ensamhet”av Gabriel Garcia Marquez. Ska jag välja svenskt så säger jag det mesta av Kerstin Ekman. Hennes sprakande språkglädje, inlevelseförmåga och personskildringar! Svensk litteratur när den är som bäst.

Vem skulle ditt Support your local vara?

-Det är så klart min lokala bokhandel. Ingen internetbokhandlare kan någonsin erbjuda lika välvalda och personliga rekommendationer som passar just mig eller moster Greta. Söderbokhandeln är ett utmärkt exempel (även om de inte finns i mitt kvarter). Annars den lilla vietnamesiska kvarterskrogen runtom hörnet där jag bor i Vasastan: Minh mat. De får bara inte försvinna!

Tusen tack återigen för din tid! Underbara svar!
Vi hörs snart!

-Det är jag som ska tacka. Trevligt med denna nya gemenskap. Hurra för A house!

What is AMA?

AMA is our way of connecting creative changemakers in A house Community to get a diversity of perspectives on whatever questions you might have (ASK ME ANYTHING!) The idea arose out of the need for inspiration facing our joint challenges and the drive to create a better tomorrow in the current situation.

How does it work?

AMA is a chat conversation made live in writing on our slack channel called a-house-ama. We encourage you to join the conversation and ask questions! You can also find the answers afterwards on our social channels and in the Journal of A house website. The conversation will be in the language of choice of the changemaker.

Read more