Calendar

Film: The Farmer’s Wife

Alfred Hitchcocks första romantiska komedi handlar om en änkling som systematiskt uppvaktar sig igenom en lista med kvinnor han kan tänka sig. Filmen blev populär trots att Hitchcock själv inte ville ha med den att göra.

Bio Victor

March 2 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Efter sin dotters bröllop börjar bonden och änklingen Sweetland frukta att han kommer tillbringa resten av sitt liv ensam. Tillsammans med sin hushållerska gör han en lista på kvinnor i närområdet som han kan tänka sig att gifta sig med och börjar sedan jobba sig genom den. Änkan Windeatt är för självständig, Thirza Tapper är för intresserad av andra män och Mary Hearn är helt enkelt inte intresserad alls. Inte heller krögerskan Mercy Bassett. Ju mer besviken och arg han blir, desto svårare blir det för honom att upptäcka att hushållerskan har ett gott öga till honom.

Filmen spelades in i Devon, ett grevskap som tidigare kallades Devonshire. Hitchcock ansträngde sig för att göra miljön så trogen som möjligt, vilket uppskattades av kritikerna som i filmen såg en utmärkt brittisk komedi som visade upp den brittiska landsbygden för världen. Särskilt lyftes bondgårdens kök fram som ett ”äkta Devonshire-kök!”.

Den romantiska komedin The Farmer’s Wife är baserad på Eden Phillpotts mycket populära pjäs, uppförd 1 400 gånger i London, som i sin tur baserades på hans roman Widecombe Fair (1913). Filmatiseringen följer i mångt och mycket förlagan, och det rapporterades i lokaltidningar runt Devonshire att Phillpotts personligen hade varit delaktig i att välja inspelningsplatser.

Filmen blev populär den med, men tillhör i dag ett av Hitchcocks minst kända verk. Kanske för att han själv i efterhand lyfte fram den som en sina svagaste filmer (som han ofta gjorde med sina tidiga filmer baserade på andras verk). Men likväl erkände han att det var här som han verkligen började intressera sig för hur man gör film, när han tvingades göra om teaterns orörliga scenografi till en rörlig produkt. ”Då jag filmade en teaterpjäs stimulerades jag att uttrycka mig med filmens egna medel”, berättade han för François Truffaut.

Filmfakta

Originaltitel: The Farmer’s Wife
Regi: Alfred Hitchcock
Medverkande: Jameson Thomas, Lilian Hall-Davis, Gordon Harker, Maud Gill, Antonia Brough
År: 1928
Land: Storbritannien
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 47 min
Dialogspråk: Stumfilm
Text: Engelska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år