
Börshuset, 2025-02-07
Umno: digital plattform för samarbete och tillväxt inom food service-branschen
Hej Malin! Berätta om Umno, vilka är ni?
Vi är ett rätt brokigt men erfaret team med skills inom digital produktutveckling, branding, marknadsföring, ledarskap och innovation. Något som genomsyrar hela företaget är vår seriositet, lekfullhet och den mänskliga kraften att skapa förändring. Tillsammans utvecklar vi Unmo – en digital plattform och ett socialt nätverk som kopplar samman människor inom Food Service-branschen.
Hur grundades Unmo?
Vi började som ett innovationsprojekt inom Duni Group, med syftet att utforska hur man kan stötta restaurangbranschen med hållbara lösningar och utveckling. De insikter och den feedback som framkom ur det grundade sedan Unmo. Vi tog del av berättelser om svårigheter att rekrytera och behålla bra folk men även om avsaknaden av en gemensam samlingsplats att mötas på och luta sig mot. Det finns gott om bemanningsföretag och nya gig-verksamheter, men vi såg att det saknas en plattform som vill synliggöra branschen i stort, som vill skapa möjligheter för individer och företag att växa och som även tänker både långsiktigt och hållbart. Vi lanserade vår första webbapp i mars 2023 och i dagsläget har vi över 5000 användare samt närmare 400 restauranger och barer inom communityt. Målet är att växa till 20 000 användare och 2000 företag det kommande året.
Hur ser ert 2025 ut?
Vi släpper vår mobilapp i mars och med den kommer vi knyta ihop vår produkt på ett naturligt och mer användarvänligt sätt. Därmed kommer vi öka takten mot att ta hela svenska marknaden och därefter även börja röra oss utanför Sveriges gränser. Visionen är att skapa världens största nätverk för Food Service-industrin och med det även lyfta branschen i helhet.
Hur hittade ni till A house Börshuset?
Vi var på ett evenemang för restaurangbranschen här i Slaktis i november 2023 och utbrast med förhoppning i rösten att ”om vi öppnar kontor i Stockholm ska vi helt klart sitta här!”. Klipp till fem månader senare då vi signade vår kontorsplats på Börshuset.
Vad är det bästa med att sitta här?
Att få ha ett eget space i en så karaktäristisk och välkomnande kontorsbyggnad, med allt man behöver och otrolig service minded personal. Eftersom alla i teamet är utspridda över stan så är närheten till tunnelbanan och parkering utanför huset också ett stort plus. Vi ser fram emot att fler företag inom branschen flyttar hit i och med satsningen på området som ett Stockholmskt meatpacking district. Vi gillar som sagt nätverkande!
Vart hittar man er på en AW?
Det blir på Solen, ute eller inne beroende på årstid, ett helt fantastiskt ställe!
Vilket är ert bästa mattips i området?
Lunch intas antingen på Korv-Olle (vem älskar inte korv?) eller på kinesiska Peony.
Vad är snackisen hos er just nu?
Förutom vår egna app tjatas det en en hel del om bristande kommunikation i dejtingappar (finns EN singel i teamet), jakten på nya mirakelpulver för evig ungdom, vita fondväggar, fallerande metoder i barnuppfostran och när kommer vi kunna anställa våra egna privata kockar för att slippa vardagsmatlagningen?
Vad är det bästa med Stockholms restaurangbransch?
Att förändring sker och har skett. Sedan #metoo har kvinnor fått ta större plats och verkligen gjort det. Branschen har mycket kvar att lära men är i ständig förändring och verkar vilja modernisera sig. Precis i linje med våra värderingar och önskan för branschen i stort.
Vilka restaurangtrender ser vi i år?
Fler krogar öppnar utanför tullarna och kvarterskrogar med egen nisch poppar upp, där fokuset ofta ligger på hyperlokala råvaror. Dessutom verkar det byggas mycket koncept kring dryck – det vill säga maten formas efter drycken, och inte tvärtom. Vi tycker oss även se en tillbakagång från de tidigare trendande mellanrätterna till en sparsmakad klassisk a la carte bland nyöppnade krogar, möjligen till följd av en missnöjd kundskara som är trött på mellanrätter.

Avslöja ett av era smultronställen i Stockholm?
Det finns så många! För en fantastiskt exklusiv men avslappnad kväll vill vi tipsa om Restaurang Triton, där gäster serveras en set menu med fantastiska viner. Dessutom älskar vi nyöppnade Muscadet där fokus ligger på ostron och just Muscadet (torrt vitt vin), perfekt för att starta eller avsluta en härlig kväll.
Har ni nåt tips på en “Tuesday Lunch Chef” till Börshusets – en kock/restaurang som kommer och lagar lunch till våra medlemmar?
Vill tipsa om Marion Ringborg, fantastisk cateringkock med öga för det kreativa och vackra i matlagning.