Ark, 2025-01-22

Kallbryggt kaffe – varje dag, året om. Möt Mode Cold Brew!

Mode Cold Brews kallbryggda kaffe på tetra ligger helt rätt i tiden. För första gången har försäljningen av varmt kaffe i Sverige börjat minska, medan det kylda säljs mer och mer. Vi tog ett kafferep med entreprenörerna Fabian Wendt och Filippa Kalborg i Arks A kitchen.

Hej Fabian och Filippa! Berätta mer om Mode Cold Brew?

Mode Cold Brew startades för att vi tröttnade på kemiska energidrycker. Vi brinner för att göra kaffe smartare, så att fler ungdomar kan bli piggare och må bättre naturligt! De drycker på marknaden som finns för att hjälpa oss vakna, lämnar oss ofta med en bitter eftersmak – och för att inte tala om kemiska ingredienser, sockerkrascher och magbesvär. Vi brygger alltid våra 100% arabicabönor under 24 timmar i kallt filtrerat vatten, för att framhäva allt det du älskar med kaffe, men utan nackdelarna.

För den som inte redan vet fördelarna med cold brew, utöver den goda smaken, så är det 100% naturligt och osötat, snällare mot magen och har mer koffein än traditionellt bryggkaffe.

Det tog hundratals tester och år att gå från idé till färdig produkt och idag är de stolta över sitt cold brew-koncentrat.  Deras 100% arabicabönor är noggrant utvalda från Brasilien och Mexiko och bryggs i kallt filtrerat vatten under 24 timmar för att ge en god, len, nötig och chokladig smak helt utan bitterhet. Man blandar enkelt 1:1 med vatten och toppar med sin favoritmjölk utefter smak.

Vad spår ni för kaffe-trender inför 2025?

Cold brew islatte-swirls, som är samtidens version av lavalampan. En trend som drivs av Gen Z och Millennials, främst via TikTok, och som kommer fortsätta i år. 

Vad är A house Ark för er?

Vi som företag flyttade in 2021. Vi började i workclub och idag sitter vi i en studio. Här har vi lärt känna många nya och även träffat gamla vänner, vi har också hittat vår copywriter och designer här vilket vi är otroligt tacksamma för!

Vart går ni på AW i kvarteret? 

Lennart och Bror, Savant och Babette är några favoriter.

Vilken är er favoritplats inne på Ark? 

Det lilla rummet bakom A stage, A coustic, får det nog bli! 


Dricker ni någonsin varmt kaffe?

Sedan Mode startade 2016 kan vi nog räkna de varma kopparna kaffe vi har druckit på varsin hand. För oss är det cold brew som gäller – varje dag, året runt!

Märkligaste kaffet ni har provat?

För några år sedan testade jag att göra en cold brew på Kopi Luwak, det ökända kaffet där bönorna först passerar genom den indonesiska mårdhundens matsmältning. Resultatet? Låt oss bara säga att det var… en intressant upplevelse. Men knappast något som skulle hamna på meny! – Fabian Wendt

Min märkligaste kopp måste nog ha varit när jag bodde i Brasilien och testade de lokala kaffeodlarnas olika hembrygder i Minas Gerais. – Filippa Kalborg

Vilket är ert bästa recept på en vinterkaffe?

Espresso Martinis fast med cold brew istället, för en godare fräschare smak! 

Läs mer om Mode Cold Brew här