Ark, 2024-11-15
Kaffeindustrins utmanare
Häng med till Stockholm Roast. Här serveras koppen en knapp meter från kafferosten som omvandlar handplockade gröna, stenhårda bönor till sprött, brunt guld. Går du nära hör du hur bönorna poppar likt popcorn, och grundarna Johan och Øners excentriska entusiasm ekar genom hela lokalen. Det är här vi hämtar hem allt kaffe som dricks på A house.
Hej! Hur skulle ni beskriva Stockholm Roast med tre ord?
– Intressant, studio, kompromisslöst.
Kan ni berätta lite kort om er resa?
– För oss var kaffe ett naturligt nästa steg från att innan ha jobbat i kök och kaffebarer. 2010 reste vi till Indien för research där vi besökte Balmadii Estate och Coffee Board of India. Det var där idéen om Stockholm Roast uppstod och året efter var vi igång! Vi ville jobba med dedikerade producenter och ta deras tankar kring odling och kultivering direkt till kaffekoppen. Kärnan har liksom alltid varit och är råvaran.
2016 deltog vi i Tokyo Coffee Festival och det blev en succé, vilket ledde till att vi var med och startade upp Stockholm Roast Tokyo följande år – ett rosteri och coffeeshop beläget i ett 100 år gammalt trähus i mitten av Tokyo. 2020 flyttade vi vårt rosteri från Jordbro till Slakthusområdet där vi byggde Stockholm Roast Studio och 2023 öppnade vi Bar Montan precis intill.
Hur ser era framtidsplaner ut?
– Vi vill fortsätta utveckla Stockholm Roast till en fullskalig studio här i Slakthusområdet, köpa en större rost och leverera mer kaffe till folket!
Vart hittar ni inspiration?
– Vi inspireras av konstnärer, filosofer och hantverkare.
Enligt Johan och Øners har alla kaffeodlande länder sina intressanta producenter – och de har i sin tur en unik smak. Stockholm Roast hittar dom nyanserna och framhäver just dem i rostprocessen. Intill rostmaskinen står en säck med deras nya parad-kaffe, där både doft och smak sannerligen kan beskrivas som unik.
– Det är ett helt sjukt kaffe från en ny partner i Colombia, fermenterat med vinjäst och torkad persika.
Vilket kaffe har varit mest populärt 2024?
– Transatlantic, en omni rost för espresso eller filter från Fazenda Ambiental Fortaleza utanför Sao Paulo.
Ni ligger även bakom mångas nya favoritställe i Slaktis, den kritikerrosade matbaren Bar Montan, som öppnade förra våren. Är det här man hittar er på AW?
– Det stämmer! Och efter årsskiftet kommer vi att återuppta vår ”After Roast”, där vi bjuder på drinkar, käk och häng runt om i hela lokalen på Stockholm Roast.
Kaffe på middagen – ja eller nej?
– Asså helt klart ja! Det är dock alltid lite olika vilken sort som passar tillfället.
Vilken smaklök är viktigast?
– Umami.
Vad spår ni för kaffetrender inför 2025?
– Filterkaffe med tydliga ursprungliga smaker från Kenya, Etiopien och Colombia.
Hur många koppar blir det om dagen?
– Egentligen bara två på morgonen, resten av dagen går ut på att testa små munnar av allt hela tiden!
Hur skulle ni vara att ha att göra med om ni var utan kaffe en hel dag?
– Förvirrade.
Vilket är det märkligaste kaffet ni har provat?
– Monkey parchment. Apor åt fruktköttet på de rödaste kaffebären och spottade ut kärnan, som plockades, torkades, rostades och vi sedan drack!
Välkommen att uppleva Stockholm Roasts hantverkskaffe på Hallvägen 9 Slakthusområdet, precis intill A house Börshuset.