Börshuset, 2025-03-31

Från sommelier till pionjär

När David tog sommelier-examen från Grythyttan var det naturliga valet att jobba med vin – men han såg en annan lucka att fylla. Det var starten på Dryck Sthlm som idag, 15 år senare, ett brett utbud av kvalitetsdryck, utan alkohol, som du hittar på både Systembolag och restauranger runtom i staden (och i Börshusets shop!). Vi slog oss ned med David och hunden Bosse och bad om tips! 

Hej David! Berätta om Dryck Sthlm?
– Jag startade Dryck Sthlm för typ femton år sedan. Om alkoholfritt är eftersatt idag, så var det icke-existerande då. Och det har hänt mycket sen dess! I och med pandemin gick vi från att vara åtta personer till endast jag. Under 2025 är målet att skala upp till forna glansdagar igen. Då kommer jag döpa om mig till Drink and Drive – bra va?

Hur kommer det sig att du grottade ner dig i just alkoholfri dryck?
– Jag har alltid gillat det lite udda och ovanliga! Och att kunna jobba med kvalitetsdryck, som till skillnad från alkoholprodukter gör nytta i samhället, är väldigt tillfredsställande. Det är en drivkraft att få lyfta fantastiska saker som annars inte får tillräckligt med erkännande. Att kunna och förstå dryck generellt är en förutsättning för att vara med och skapa modern dryckeskultur. 

Berätta om ert utbud? 
– Hos oss ska man både kunna hitta något spännande, samtidigt som något stabilt som alltid funkar. Vi ger restauranger ett utbud som stärker deras värdskap och ger deras gäster en bättre upplevelse, och vi hjälper dem att öka lönsamheten, då drygt 10% av alla gäster på restauranger dricker alkoholfritt. 

Du tog med dig några smakprover hit idag! Vilka tipsar du om? 
– Alla! Men speciellt Flein, en superkrispig druvmust från Südsteiermark i södra Österrike och som för tillfället finns på Systembolaget. Druvorna får karaktär från terroiren precis som ett vin! Det är svårt att göra så här frisk och komplex must. Rankorna är 30 år gamla och man gör endast druvmust på dessa druvor. Man väljer också när man ska skörda utifrån optimal mognad, så att man balanserar smaken redan på rankan. En enkel produkt men det kräver planering och dedikerat vingårdsarbete!

Vad är den bästa alkoholfria drycken för…
…en date?

– Nåt straight forward som inte tar för mycket plats. Iskall druvmust från Flein ur tunna vinglas!

…en AW?
– En spritz! Nån bitter i campari-stil toppad med tonic eller bubbel. Funkar alltid, inte minst när våren kommer smygandes! 

…påsken?
– För typ tio år sen bryggde vi en egen påskmust med ett stekt ägg på framsidan! Snyggaste produkten vi gjort. Det var orimliga mängder koriander i och den smakade fantastiskt. Men den finns inte längre så jag får nog säga THE SOUND från Muri. Det är deras tolkning av ett orange vin som de gör på laktofermenterade brända aprikoser, halm-keffir, och saltad magnoliablomma. Otroligt gastronomiskt och matvänligt.

…en sommarbastu?
– En kall öl såklart! Gärna från Mash Gang i England. Alkoholfri öl har blivit bra men det här är next level. Ett gäng ölnördar som dedikerat hängivit sig till att brygga alkoholfri öl.

Vart sitter du helst och jobbar på Börshuset?
– I nån skön soffa eller fåtölj, ofta i hörnet ut mot tunnelbanan. Då kan Bosse (min hund) hoppa upp och ligga bredvid. 

Vad ser du för trender inom alkoholfri dryck?
– Proxyviner! Alltså dryck som inte är vin men som liknar vin. Det behöver inte starta med druvmust och är fermenterat på olika sätt utan att utveckla alkohol. Även av-alkoholiserade viner är ett spännande område där hela av-alkoholiseringsprocessen har gjort stormkliv med väldigt mycket mer balanserade viner som resultat. 

Var, förutom i Börshusets gift shop, hittar man de drycker du importerar?
– Systembolaget. Vi har en fast listning (#1913) samt lite olika tillfälliga släpp över året. Sen är jag mest restaurang-fokuserad. Kan tipsa om Black Milk Gastro Bar som gör det så bra!

Vilket land gör bäst dryck? 
– Svår fråga. Med så pass okonventionell dryck som den utan alkohol ändå är så är man inte så beroende av ursprunget. Det är mer personerna bakom och deras nytänkande som spelar stor roll. Men hela no & low-trenden är stark i hela norden, England och USA, här händer det mycket spännande saker just nu!

Om du hade varit en dryck, vilken hade du varit då och varför?
– Kranvatten. Gott, tillgängligt och helt nödvändigt för att överleva. 

Nog om dryck! Bästa mattipset i området?
– Lätt Stockholm Roast! Jag känner Johan och Öner sen jättelänge och har alltid tyckt att de gör sin egen grej. Deras lilla rosteri-restaurang är som att resa långt bort, det känns verkligen inte som Stockholm.