Ark, 2025-11-04
Historien bakom matpriskollen
Matpriskollen gör det enkelt att handla smart. I gratisappen jämför du priser i dina butiker, bevakar veckans erbjudanden och bygger en lista som faktiskt sänker din nota. Bakom kulisserna samlar teamet in miljoner prisuppgifter varje dag – med 3 200 butiker över hela Sverige och 120 000+ unika användare per månad har Ulf och gänget blivit dagligvaruhandelns egen prisradar. Vi möter dem på Ark.
Hej Ulf! Vad är Matpriskollen?
Vi är ett litet kul företag som nördar in oss på att samla in 200.00 erbjudanden varje vecka och 4 miljoner priser varje dag. Priser och kampanjer visas i vår konsumentapp med över 120.000 unika användare varje månad. Sen paketerar vi datan och så köper kedjor, producenter och till och med Riksbanken våra SaaS-tjänster – och det är så vi får in pengar till att utveckla gratistjänsten.
Hur startade det – vad var gnistan bakom idén?
– Jag fick ett samtal av en tidigare kollega som är glad pensionär. Han ville undvika onödig pappersreklam genom att sätta upp en ‘Nej tack till reklam’-lapp på brevlådan – men fick inte eftersom hans fru var rädd att missa något bra materbjudande. Innan vi la på sa han: ”Vi måste digitalisera Dagligvaruhandeln”. Detta var 2010 och sedan dess har jag lagt all tid på detta.
Vilka funktioner använder era power users mest?
– I konsumentappen är bevakningar mest populärt, samtidigt som det läggs 10.000-tals erbjudanden till inköpslistan. Min favorit är priskollarfunktionen.

Vilken kategori har överraskat er mest i år när det gäller prisrörelser – och varför?
– Oj, varken kaffe- eller chokladpriserna överraskar mig då råvarorna ökat så extremt. Priserna på nötkött har börjat öka och anledningen är brist på djur. Här tror jag kedjor och producenter måste börja jobba mer tillsammans, för problemen nu går tillbaka ända till torkan 2018.
Vad händer i matpris-världen just nu?
– Mycket fokus på momssänkningen och hur den ska säkras så den slår igenom fullt ut i april och att priserna inte höjts i smyg innan dess.
Om ni bara får ge ett “just nu”-hack för att spara mest på maten – vad är det?
– Kolla prisskillnaden mellan olika butiker. Speciellt i Stockholm så skiljer det mycket. Köp inte färdigkokt spagetti för 130 kronor per kilo, köp med huvudet! Vill man ha och har råd så är det bra att köpa kvalitetsmat.

Eko vs pris: Hur ser ni på gapet?
– Prisskillnaden varierar och kan skilja 50%. Men på t.ex. havregryn så innebär det att Änglamark eko kostar ca 95 öre per portion havregrynsgröt och billiga Coop-havregryn kostar ca 60 öre. Stor procentuell skillnad, men småpengar.
Vad tror ni blir nästa stora beteendeskifte i hur svenskar handlar mat?
– Jag tror att färdigmaten kommer fortsätta ta andelar. Väldigt många som har arbete har fått mycket mer pengar senaste året och det kommer fortsätta. Då blir bekvämligheten allt viktigare, så jag tror på färdigmat!
Ni sitter på Ark – hur och när hamnade ni här, och vad är A house för er?
– Vi skulle ha ett rum för våra medarbetare i Stockholm och kollade runt och fick rekommendation av Bi Cakste, en gammal vän till mig, som har plats på A house. För oss är det en häftig miljö med massa energi, det känns lite som en järnvägsstation i rusningstid när man kommer in. Men viktigast av allt är att allt fungerar praktiskt, från mötesrum till kaffet. A house medarbetare är riktigt bra och otroligt hjälpsamma!
Vart äter teamet helst lunch runt Ark – och vilken rätt är “mest värde för pengen” just nu?
– Vi äter nog allra allra mest Gooh-rätter som vi köper i lobbyn! Det är bra värde för pengarna. Annars gillar vi MR Cake.
Vad är snackisen på kontoret just nu?
– Det är nog gamla klipp med Percy Nilegård som alltid förgyller vardagen!
Vad kan andra medlemmar prata med er om?
– Givetvis priser och allt som rör dagligvaruhandeln, och så är vi teknikintresserade. Speciellt mina medarbetare! De springer även en del hel-och halvmaraton, och vi gillar även golf och basket.
