“Vi ville uppnå totalt kaos”

En medlemsintervju med Sonic Erection Foto: Eva Edsjö

januari 30th 2024

Musikvideos, konstfilmer och alternativa journalistiska metoder. Med projektet Sonic Erection vill kreatörerna Sesina Kahsay och Jade Brandt skapa en kanal för sina kreativa impulser och samtidigt en plattform för alternativkultur i Sverige. Vi bad dem berätta mer om sitt kommande klubbprojekt, stökiga inspelningar och vilka kreatörer alla borde hålla ett extra öga på.

Ni känns som en självklar kreativ duo, hur hittade ni varandra egentligen?

Sesina: Det som förde oss tillsammans var Humana, alltså second hand-kedjan. Vi var cybermedvetna om varandra innan vi träffades i verkliga livet. Tydligen följde Jade mig på Instagram utan att jag följde henne tillbaka… Det var jag inte medveten om. Men sen skulle Jade producera en videoserie för Humana tillsammans med artisten och kreatören Paul Adamah (även känd som Boko Yout) med korta porträttfilmer om personer med någon sorts stil. Jag fick agera den personen och vid dagens slut stod det klart för oss att vi skulle ha en hel del att göra med varandra.

Hur föddes idén om ert zine Sonic Erection, och hur utvecklades senare idén om Sonic Direction? Som för övrigt kanske är ett av årtiondets bästa namnkombinationer.

Under våren 2022 var vi med och arrangerade en festival vid namn Stankfest tillsammans med Paul. Idén om att starta ett fanzine hade florerat ett tag och i samband med festivalen tänkte vi att det hade varit kul att göra någon fysisk media som folk kunde ta med sig hem. Där föddes idén och sedan dess har det tagit fart åt olika håll. Efter många konsertfilmer, intervjuer och videodagböcker blev vi tillfrågade av våra vänner i bandet Lover’s Skit att göra en musikvideo. Vi bytte ut Erection till Direction, fixade 35 barn och gav dem en massa godis. En halv psykos senare hade vi producerat vår första musikvideo. Det var skitkul.

Vi får ofta höra att det är svårt att förstå vad vi egentligen håller på med och vi behåller det gärna på det sättet. Sonic Erection fungerar som en kanal för våra olika kreativa impulser, men också en plattform för svensk alternativkultur (obs. Inte att förväxlas med alternativ för Sverige). 

Foto: Eva Edsjö

Vilka har varit era highlights från de här åren med Sonic Erection?

Sesina: En highlight för mig är definitivt att vi at the moment har monopol på intervjuer med Deki Alem. De har bara gjort en intervju någonsin och den finns i vårt fanzine

Jade: Min highlight är nog när vi under Way Out West 2022 fick chansen att recensera och träffa den brittiska indierock-artisten beabadoobee. Det var en hektiskt helg, vårt första officiella pressuppdrag och för övrigt min första festivalupplevelse någonsin. Vi hade inte ätit, sovit eller druckit ordentligt och jag hade sprungit fram och tillbaka över Slottsskogens mark för att hinna med att fota det ena och det andra medan Sesina höll fortet på backstage-området. Exakt hur vi fick chansen att träffa bandet kan vi inte nämna här för det involverar kontakter, lögner och spetskompetens inom olaga intrång – vi kallar det för gerillajournalistik. Vi lyckades ta oss upp på scenen och fick bevittna hela konserten från sidan av scenen. Sesina vågade sig fram till henne, med mycket påtryckning från mig, efter showen och gav henne den andra upplagan av zinet. Bemötandet var kort men väldigt rart och det gjorde eländet värt det. Det är en av mina främsta highlights, inte bara för att beabadoobee är extremt cool och känd, utan för just hon var en av de allra första ämnena jag och Sesina bondade över när vi stod där själva en solig decemberdag på Järvafältet, den där första dagen vi träffades.

När kan vi vänta oss nästa nummer och var kan man få tag på det?

Det var ett bra tag sedan vi gjorde ett zine men vi är påväg tillbaka till det nu. Vi håller i en klubb den 16 februari och planen är att släppa ett mini-zine som kommer att cirkulera kring hela eventet. Tanken är att man ska kunna ta med sig klubben hem som en liten souvenir. Det kommer vara intervjuer med alla som ska spela (aka Brenda El Rayes, DJ Worm2tm, Klara Nov, Kim Jong Diva & DJ Haydn b2b med Gustav Ejstes från Dungen), DJ-nörderi, foton, edits; kanske länkar till hemliga mixar, om man är snäll. Zinet kommer att säljas exklusivt på klubben.

Många hittar ju tips om allt från mode till musik genom er. Men var hittar ni själva vad och vilka ni skriver om?

Vi tror starkt på att man kommer ganska långt med att dricka mycket bärs på söder. Allting i Sverige är inom en armlängds avstånd och vi upplever rummen som vi är intresserade av att existera i som väldigt inbjudande och inspirerande i sig själva. Det puttrar liksom under ytan… Och alla gör något kreativt på det ena eller andra sättet: skriver poesi, skapar musik, DJ:ar, gör fanzines och piratradios, hittar på nya cores, fotar fina saker, fotar fula saker, trycker t-shirts, gör memes eller snygga sminkningar på sin Instagram. Vi finns överallt!

 Sonic Erection takes London (Video Diary Vol. 3)

Klubbar, DJ-set, musikvideos och en pilot för ett eget TV-program. Finns det något ni inte gör och vad är näst på horisonten?

Just nu har vi lagt allt fokus på klubben vi ska hålla i februari. Det ska göras ett fanzine, byggas en TV-vägg, hållas en videoinstallation av Elin Fiorentino Passanisi med hjälp av Theodor Hedlund, och mycket mer. Efter det blir svårt att säga, vi jobbar ofta med ett projekts framförhållning. Vi har dock planer på att ruinera musikbranschen inom kort. Stay tuned.

Ni har ju jobbat mycket dokumentärt, ska ni stanna där eller har ni en dramafilm på ingång?

Vi har ingen dramafilm planerad men vi säger aldrig aldrig. Däremot innehåller våra verk ofta inslag av dramatik och komedi. Vi spelade in ett pilotavsnitt till en idé vi hade för ett musikprogram förra hösten. Premissen för piloten är en TV-studio som gästas av olika band, artister och kreatörer – tänk ZTV fast lite mer slay. Men, studion vi sänder ifrån är inuti en lastbil som körs runt i Sverige av en konservativ finsk pensionär och utforskar kultur utan några geografiska begränsningar. Det kanske är svårt att tro på, men allting är sant. Det var på gränsen till en Shakespeare-pjäs – helt fullproppad av dramatik och smarta repliker. Så om någon som läser detta skulle kunna tänka sig att sända programmet kan ni kontakta oss för mer information.

Vilken är den stökigaste inspelningen ni haft hittills?

Helt klart musikvideon vi gjorde med Lover’s Skit till låten “Work For Free”. Hela videon går ut på stök – både rent fysiskt på set, men också i alla skådespelares attityd och uppförande. Vi ville uppnå totalt kaos och urspårning… Våra unga skådisar var otroligt duktiga och talangfulla, så pass att vi var kvar och städade till 03:00 på natten. Ett annat starkt bidrag för denna frågan är videon vi filmade på ett Glory Hole-rave förra året. Det sägs att man blir berusad om man kollar på den för mycket. Allt finns att se på Youtube.

Vilka kreatörer bör man hålla koll just nu?

Här kommer några tips!

  • BIJI, släppte nyligen sin första singel “Zo” med en EPISK musikvideo
  • BrokenInt, director, skapat musikvideos till Little Dragon, Deki Alem etc
  • COBRAH, artist från Göteborg med de absolut sexigaste minimalistiska visuals man kan hitta
  • Faketechsupport, cinematiska, experimentell ambient musik
  • Enzo The Magazine, som vi fast i New York
  • @opia___________ , mediagenier
  • Lucky 4ever, ny tidning med poesi, texter, tankar och mycket mer
  • Dr Echoe (@issatrinity på Instagram), top 3 Dj:s i landet och tar ett stort politiskt ansvar i musikscenen!
  • Civilpolis, såg live igår, mycket bra show. Om man ritade en triangel med You Thant, Cockhouse och Kent befinner de sig precis i mitten. 
  • Bra meme-pages: @falcon3komma5, @fakelouiebags, @keypoopey

Read more