Nya trenden inom kontor: “smart sizing”

Artikel av Fastighetsnytt

juli 1st 2020

Hur viktig är den fysiska arbetsplatsen för anställda? Just nu letar många företag svar på den frågan i spåren av coronakrisen. A house ger sin syn på saken och lanserar samtidigt en nyhet inom coworking.

A house, en mötesplats för små och medelstora kreativa företagare inom musik, mat, mode och medier, har haft bråda dagar sedan coronakrisen.

”Vi tror absolut inte att framtiden är kontorslös” 

– Vi har fått in fler förfrågningar än tidigare och märker att även större företag hör av sig till oss. Det är jättespännande, säger bolagets vd Tua Asplund till Fastighetsnytt. 

En ny era, med skrivbordsnomader, har börjat, fortsätter hon.

– I det nya arbetslivet ser modiga företag fördelar med distansarbetet, samtidigt som de värnar om gemenskapen. Vissa dagar är man mer effektiv hemma eller på ett kafé, andra dagar vill man träffa kollegerna i en kreativ miljö.

Hur mogen är marknaden för ett sånt skifte?

– Företag befinner sig i olika skeden. Vissa är mer mottagliga än andra, men jag tror att fenomenet är här för att stanna. 

Vad innebär det för kontoren på sikt? 

– Vi tror absolut inte att framtiden är kontorslös, som exempelvis Twitter verkar tro, utan snarare tvärtom; att mötesplatsen blir viktigare än någonsin, samtidigt som arbetsgivare behöver ta fram mer individanpassade lösningar. 

”Smart sizing” en ny hit

A house, som i dag huserar 100 företag och 700 personer i Stockholm, tror samtidigt att utvecklingen kräver en hel del nytänk. 

– Vi lanserar därför ett nytt medlemskap för coworking, som skräddarsys efter året och hur individerna jobbar, säger Tua Asplund. 

Bespoke Membership innebär att företag kan hyra en mindre yta med full service och samtidigt få tillgång till ett större workshop-rum för hela teamet ett par dagar i veckan, samt gemensamma ytor. 

Intresset har varit så stort att A house planerar att öppna fler studios i höst, vilket även välkomnas av fastighetsägaren. 

– Fastighetsägaren tycker att vår tjänst ligger helt rätt i tiden. Fördelen är ju att vi som operatör kan arbeta utifrån ett prototyptänk och göra förbättringar snabbare än stora fastighetsbolag.

Tua Asplund är övertygad om att hela fastighetsbranschen kommer att röra sig mer åt det hållet i framtiden. 

– Innan pratades det mycket om 24/7-lösningar. Nu ses ”smart sizing” som nyckeln till framtidens näringsliv.

Av Teresa Ahola, Reporter på Fastighetsnytt
Läs den ursprungliga artikeln här >

Read more