Katarinahuset

Ett barn av sin tid

Det senaste seklet har Stockholm gått från fattig hamnstad till metropol. När Katarinahuset byggdes var det i en stad som såg helt annorlunda ut. Sedan dess har den bevittnat bärgningen av Vasaskeppet, omställningen till högertrafik, Katarinahissens jungfrufärd och tiotusentals solnedgångar över hustaken från första parkett.

Tillsammans med staden har Katarinahuset vuxit och ändrat skepnad. Ursprungsbyggnaden ritades av arkitekten Gustaf Wickman och uppfördes 1909 som bostads- och kontorshus i tung tegelarkitektur. Under funktionalismens glansdagar byggdes Katarinahuset ihop med flera andra huskroppar och kläddes i tidstypisk marmorkostym. Det gjordes på uppdrag av Kooperativa förbundet, som gav byggnaden smeknamnet KF-huset. I butikslokalen på entréplan huserade först ett Special-Konsum, och senare Kvickly och Domus. På toppen av Katarinahissen tronade KFs evighetssymbol. Från sin plats på Söders höjder blev Katarinahuset ett tidigt exempel på arkitektur som marknadsföring och tillsammans med den nyss uppförda Slussenkarusellen utgjorde det en symbol för Sveriges framtidsoptimism.

När A house öppnar Katarinahuset för en ny generation gör vi det med stor respekt för husets själ och  historia, men också med övertygelse om att det är dags för något helt nytt. Våningsplanen ska möta dagens stockholmares behov och är inredda med ledorden funktionalistisk avantgarde. KFs ikoniska logga som står för evigheten har fått en ny look och blivit symbol för huset. Utsikten har vi lämnat orörd.