
Katarinahuset, 2025-05-07
“Engelska används för att man tror att det är fräckt – när svenska är både snyggare och begripligare.”
MEDLEMSINTERVJU MED PATRIK HADENIUS
Patrik Hadenius är medlem på A house och är väldigt förtjust i språk. Just nu utreder han ett nytt språkmuseum i Stockholm, spanar i Sveriges Radio, pratar språk i TV4:s Språkakuten och är värd för podden Stolpe Stories. Han har även varit förlagschef på Norstedt, jobbat med media och tidskrifter och startat Språktidningen. Just språk har alltid intresserat honom och han fascineras av hur mycket det säger om människor – både som individer och som grupp.
Hej Patrik! Du är initiativtagare till kommande Språkmuseet. Hur fick du idén och vad kan vi förvänta oss?
– Det finns flera lyckade språkmuseer runt om i världen och nu vill jag ta idén till Sverige. Jag ser framför mig en lockande och underhållande plats där man upptäcker hur betydelsefullt och skojigt språk är. Lite som ett science center, fast om språk. Mycket interaktivitet och lek, men samtidigt en plats där man kan fördjupa sig, lära sig mer om sitt språk och andras.
Berätta mer om Språkbrevet som man kan prenumerera på. Vad är det för något?
– Språkbrevet kommer varje torsdag med nyheter, spaningar och kuriosa om språk, kultur och vägen till ett nytt språkmuseum. Jag skriver om nya ord, gamla dialekter, roliga språkhändelser, läsvärda böcker, lockande museer och mycket mer. Senast handlade det om hur tv-serier som Shetland och Vigdis lockar med sina språk och dialekter. Gången innan handlade det om vad emojis säger om den ofattbara amerikanska regimen.

Vilka språkmissar stör du dig mest på?
– När folk inte anstränger sig. Det gör inget om man gör misstag eller skriver fel för att man inte kan. Men jag stör mig när någon använder ett slappt och oinspirerat språk. Till exempel om man använder engelska, för att man tror att det är fräckt, när svenska skulle vara både snyggare och begripligare.
Vad ser du för trender inom svenska språket?
– Oj, det är svårt att välja, för det händer så mycket nu. En trend är att vi skriver mer som vi talar, till exempel på sociala medier och i sms. Det blir många emojis och korta fragment. Det är roligt, för att utvecklingen går så snabbt. Många språktrender hänger samman med andra trender i samhället, som att vi är mer personliga och mer individualistiska. Då blir också språket mer så – personligt och intimt.
På vilken plats i A house Katarinahuset känner du dig mest inspirerad?
– Det beror på vad jag ska göra. När jag ska koncentrera mig tar jag ett telefonbås. För ett möte gillar jag rummet med soffor, där man kan ses lite mer avslappnat men ändå avskilt. Men mest gillar jag nog att sitta ute vid receptionen. Där passerar det många, man kan ta en kopp kaffe till, småprata eller bara heja.
Läs mer om Patrik på https://patrikhadenius.se/.