Creative Formation with Estelle & Kegen (swe)
Art Course at A house this summer

April 27th 2021

Teknik: Måleri, skulptur, teckning, övriga tekniker
Målgrupp:
Första gångare och nybörjare
Ålder:
18+
Kurstillfällen:
6
Tid:
1/7 - 19/8 - 18:00-21:00
Pris:
8000 sek ink moms
Språk:
Svenska
Adress: A stage, Uggelviksgatan 2A

Känner du att pandemin har skapat ett inre sug för att äntligen ta tag i din kreativa sida? Vill du kanske ta steget och söka till en förberedande konstutbildning eller bara få verktygen att skapa fritt men vet inte vart du ska börja?

I A house luftiga inspirerande lokal på 495 kvm kommer du under sex kvällar i sommar kunna utforska din kreativitet och med handledning skapa verk inför slututställningen (dit branchpersoner bjuds in), träffa likasinnade människor, hitta inspiration och få verktyg och material för framtida ansökningar och/eller kreativa möten.

"vi matar alla dina sinnen - även smaklökarna - och har prestigelöst kul tillsammans"

Under kursen matar vi alla dina sinnen - även smaklökarna - och har prestigelöst kul tillsammans. Dina handledare är konstnärerna Estelle Graf och Kegen Lorentzon som följer och guidar dig genom hela kursen.  

Kursupplägg

Del 1.

1/7 - Lära dig göra fult med Estelle - Vi botaniserar bland kända och mindre kända verk. Varför tilltalas vi av det vi tilltalas av? Vad innebär ordet ”konstnärlig kvalite” och vad händer när vi släpper kontrollen? Delmomentet syftar till att låta kursdeltagaren analysera den egna reaktionen på olika färg och form och varför. Detta för att sedan lättare släppa sina inre barriärer och presentationer. Målet med momentet är att kursdeltagaren ska våga skapa - prestigelöst.

8/7 - Krokiklass med Kegen - Kursdeltagaren lär sig grunderna. Hur gestaltar vi form? Hur jobbar vi med kontrasterna mellan skugga och ljus? Behöver det vara perfekt? Nej. Här ska vi utifrån en gammal konstteknik lära oss om former, ljus och människokroppen. Vi arbetar med olika material som kol, tusch och blyerts.

Deltagaren ska börja fundera på ett motiv att ställa ut på slututställningen.

15/7 - Meditation och kul skapande - Vi inleder lektionen med meditation för att sedan vända oss mot ett bord som är fyllt med material som annars inte förknippas med verktyg för visuell gestaltning, tex rödbetor, tandkräm, citron, gurkmeja osv. Du som kursdeltagare får chansen att pröva dig fram och leka med spontaniteten och låta känslorna styra. Vi experimenterar med att skapa med händerna och utan press. Påverkas stämningen i verket av meditationen osv? I så fall varför?

En veckas paus för reflektion, skapa på egen hand, hitta ny inspiration och perspektiv. Vi utvecklar idéer som du kan använda i tiden mellan de två kurspassen.

Del 2.

5/8 - Stilleben - kursdeltagaren lär sig teknik för stilleben. Efter en veckas paus tar vi nya tag och jobbar med tekniker för att skapa ett stilleben från skiss till målning med akryl och canvas som material. Du kommer själv kunna sätta ihop ditt eget val av stilleben utifrån inredningen som finns i lokalen.

12/8 - Tredimensionellt - Här bjuder vi in konstnären och skulptören Anna Mörner som jobbar med att försätta sina tavlor tredimensionellt. Du får jobba med händerna och hitta formen från 2d till 3d!

19/8 - Avslutningskväll – Fri lek. Arbeta med ditt under handledning. Vi bjuder in den Sydamerikanska restaurangen Tocayo för plock och tilltugg. Mellan tuggorna arbetar du med den sista delen på ditt utställningsprojekt under handledning.

Ingår i priset

- Skapa konst och jobba med din process i en unik miljö på Östermalm i A house lokaler
- Välkomstbox
- Kursmaterial - staffli, penslar, akryl, oljekritor, papper, canvas
- Avslutningsversnissage och mingel på A house Ark
- Diplom
- Gemensamma diskussioner som kombineras med enskild handledning
- Mat och tilltugg
- Överraskningar

Mål med kursen

- Finna nya verktyg, och hitta inre lust att utveckla sin konstnärliga sida
- Få kunskap och upplevelser som kan tas med in i framtida ansökningar eller i livet generellt
- Våga släppa kontrollen och skapa och uttrycka dig utan prestige
- Ha förståelse för hur olika objekt förhåller sig till varandra och i ett rum
- Ha förståelse för hur skugga förhåller sig till ljus
- Färglära - förståelse för hur olika färger samspelar
- Ha skapat ett eller flera konstverk som ställts ut och även kunna visat hela sin process
- Haft givande och utvecklande samtal
- Du som deltagare kommer kunna ställa ut ett färdigställt konstverk eller hela din skapandeprocess på slututställningen

Vilka är vi?

Estelle - Började sin karriär som Art Director i Paris där hon senare övergick till att illustrera till företag som Sanoflore Paris och La Roche-Posay. Idag bor och verkar hon som konstnär i Stockholm och hennes verk har ställts ut och sålts internationellt i städer som New York, Paris och Berlin samt presenterats i tidskrifter som Harper's Bazaar och Elle Decoration. Estelle är mest känd för sina fabler i igenkännbara miljöer som med en satirisk underton fångar människans absurda vanor och levnadsmönster.

År 2019 släppte Estelle sin första bok ”Tryckt Stämning” med förlaget Arvinius Orfeus som är en satirisk skildring av människors inre dialoger.

"För mig handlar skapandet om att berätta historier och pröva mina iakttagelser. Jag älskar att ge betraktaren små fragment från en längre berättelse eller en mer djupgående tanke. Då får man själv fylla i eller tillskriva verket det man vill. Förmodligen är det därför folk tolkar det jag gör så väldigt olika - för att jag lämnar utrymme för det."

Kegen - Verksam fotograf och visuell konstnär med världens alla udda hörn som arbetsplats och inspirationskälla. Hon har bland annat studerat på Berghs, Lunds Konst och Designskola och Nordens Fotoskola på Biskops Arnö. Hennes favorit material är tusch och oljekritor. Hon jobbar helst med kroppen som motiv där färg och form skapar ett lekfullt uttryck. 2020 startade hon konstkollektivet SSKISS som höll krokikurser under sommaren med olika teman i centrum.

“Jag strävar efter ett sätt att hitta det vackra i det fula och det fula i det vackra, ur ett avväpnande kärleksfullt perspektiv som kanske kan göra det lättare för betraktaren att acceptera mänskligheten som en liten smula galen.”