Calendar

Film: Where To?

I en libanesisk bergsby lämnar en man efter sig en fru och två barn för att likt många andra emigrera till Brasilien. Åren går och frun väntar förgäves på sin makes återkomst, medan barnen växer upp utan sin far.

Bio Victor

January 17 2022 18.00

Organised by Cinemateket

Tickets

Georges Nassers neorealistiska melodram, som var den första libanesiska filmen att visas vid Cannesfestivalen, undersöker en annan sida av exilen – de kvarlämnades längtan.

Georges Nasser lämnade Libanon för att studera filmskapande i USA. Vid återkomsten ville han visa upp Libanon för världen genom att göra en film om landets verklighet, de många som lämnar för att söka lyckan någon annanstans och om alla som blir kvar. Nasser visar ett Libanon som ständigt väntar – på modernisering, ekonomisk tillväxt och en rättvisa som aldrig tycks komma.

Where To? utspelar sig i en liten by där en fattig jordbrukare emigrerar till Brasilien för att kunna återvända och ge sin familj ett annat liv, men han kommer inte tillbaka som han lovat. Hustruns hälsa försämras och de två sönerna blir unga män. Båda lever i relation till den frånvarande fadern: en drömmer om att lämna Libanon precis som sin far, medan den andra – bitter över faderns svek – rotar sig fast i byn.

Georges Nasser hade lärt sig hur man gjorde film, inspirerad av Hollywoods hantverksskicklighet och den italienska neorealismens smärtsamma samhällsskildringar, men när han väl själv skulle debutera insåg han att Libanon helt och hållet saknade strukturer för filmproduktion. Det är inte bara amatörer som står framför kameran, det är också till stor del amatörer bakom kameran. Likväl lyckades han inte bara slutföra filmen, utan även med stordådet att berätta en brännande historia om det Libanon han älskade. Det blev den första libanesiska filmen som visades vid festivalen i Cannes.

Filmfakta

Originaltitel: Ila Ayn?
Regi: Georges Nasser
Medverkande: Laura Azar, Tannous Dik, Shakib Khouri
År: 1957
Land: Libanon
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Arabiska
Text: Engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år